Bułki warkocze z makiem

Te buki dosłownie rosną kiedy my śpimy. A rano szybko do piekarnika i zapachem budzimy domowników, a na domiar tego smakiem nie jedno podniebienie....

Ocena:
1 5

Składniki na 10 bułek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed samym pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 200 ml ciepłego/ letniego mleka
  • 100 ml letniej wody
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 g mąki pszennej / tortowej

Dodatkowo:
  • 4 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki suchego maku

Do miski wlewamy letnią wodę i dodajemy do niej mód, energicznie mieszamy by dokładnie połączyć składniki.


Wykonanie:

Robimy rozczyn z drożdży - do kubeczka rozdrabniamy drożdże i dodajemy do nich dwie łyżeczki cukru, 3 łyżki mleka oraz 2 łyżki mąki. Składniki energicznie łączymy ze sobą. Rozczyn przykrywamy ściereczka i odstawiamy do podwojenia swojej objętości.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajko, sól, masło, wodę, mleko oraz rozczyn i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto.

Wyrobione ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy je na kształt wałka i dzielimy na 10 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta dzielimy na 3 równe ( lub prawie równe) części. Z każdej części formujemy wałek o długości 12 cm. Z trzech uformowanych wałków splatamy warkocz a jego końcówkę zwijamy pod siebie - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane warkocze układamy w dość sporych odstępach na desce wyłożonej papierem do pieczenia ( gdy już będziemy gotowi do pieczenia warkoczyków nie oderwiemy od papieru na którym rosły będziemy musieli je upiec na tym papierze na którym nam rosły bułki). Surowe bułki smarujemy wodą wymieszaną z miodem i wkładamy na przynajmniej 12 godzin ( na noc) do lodówki i czekamy.

Po upływie 12 godzin ( nocy) bułki wykładamy z lodówki, zsuwamy z deski na blachę do pieczenia, jeszcze raz delikatnie smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy makiem.

Surowe bułki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy choć do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 24/01/2014


comments powered by Disqus