Bułki tygrysie

A dziś takie cuda z piekarnika wyszły :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 8-10 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 300 g letniego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 10 g cukru kryształu
  • 15 g oliwy z oliwek
  • 10 g soli

Składniki na pastę ryżową:
  • 120 g mąki ryżowej
  • 120 g letniego mleka
  • 10 g świeżych drożdży
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 10 g cukru kryształu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

W niewielkiej misce rozcieramy drożdże z cukrem, dodajemy mleko,mąkę ryżową, sól i oliwę. Składniki dokładnie ze sobą łączymy. Powstała pastę ryżową odstawiamy na 15 minut.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , jedną łyżkę cukru i 1 łyżkę mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, sól, oliwę i pozostałe mleko. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 20 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 8-10 części. Z każdej części formujemy bułki , które układamy na blasze do pieczenia, zachowując między nimi odstęp. Wierzch każdej bułki smarujemy pastą ryżową a następnie pozostawiamy do wyrośnięcia.

Surowe pieczywo pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 30 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 01/11/2018


comments powered by Disqus