Bułki śniadaniowe z otrębami pszennymi

Niesamowicie smaczne, domowe bułki z dodatkiem otrębów pszennych oraz różnego rodzaju ziaren. Szybkie, proste, tanie w wykonaniu, idealne na śniadanie czy też kolację dla całej rodziny.

Ocena:
1 5

Składniki na 8-9 sztuk.

Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniam mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 25 g świeżych drożdży
  • 0,5 łyżeczki cukru
  • 2 łyżki letniej wody
  • 400 g jasnej mąki pszennej typ 550
  • 50 g mąki pszennej razowej typ 1850
  • 2 łyżki otrębów pszennych
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g oleju
  • 260 g letniej wody

Dodatkowo:
  • 4 łyżki mleka do posmarowania bułek
  • 3 łyżki maku
  • 2 łyżki sezamu ciemnego
  • 2 łyżki sezamu jasnego

W niewielkiej misce mieszamy ziarna


Wykonanie

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniej wody , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i dodajemy do niej otręby pszenne, sól, olej oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec wlewamy letnią wodę i za pomocą łyżki drewnianej zagniatamy ciasto (około 10 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się nam do dłoni.

Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie dzielimy je na 8-9 części. Z każdej części uformujemy w miarę równe i gładkie bułki - kulki. Surowe bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25-30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.

Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu mlekiem, z wierzchu nacinamy je ostrym nożem i posypujemy ziarnami.

Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/03/2016


comments powered by Disqus