Bułki razowe z pestkami dyni
Pyszne domowe pieczywo na śniadanie to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. A gdy do tego jeszcze nasze bułeczki są ciepłe i otula nas zapach wydobywający się z domowego piekarnika to od razu przenosimy się do krainy błogości....





Składniki na 12 sztuki.
Blachy do pieczenia należy natłuścić olejem roślinnym/ słonecznikowym/rzepakowym.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 450
- 250 g mąki żytniej typ 720
- 40 g świeżych drożdży
- 45 g płynnego miodu
- 300 ml letniej wody
- 50 g posiekanych pestek dyni
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 4 łyżki letniej wody
- 50 g pestek dyni
W niewielkiej miseczce łączymy wodę wraz z miodem.
Wykonanie:
Do dużej miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z solą i miodem. Następnie do płynu przesiewamy mąkę pszenną, żytnią, wsypujemy pestki dyni i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny by wyrosło. Gdy nasze ciasto już wyrosło przekładamy je na stolnicę i chwilę zarabiamy (ciasto należy odgazować). Surowe ciasto kształtujemy w wałek i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej cząstki formujemy kulę którą układamy na blaszce do pieczenia (zachowując przy tym spory odstęp), przykrywamy ścierką i ponownie pozostawiamy do ich wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy mieszanka wody i miodu, posypujemy pestkami dyni. Surowe bułki pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut- na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra -dół).
Upieczone bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 12/09/2014
comments powered by Disqus