Bułki razowe z pestkami dyni

Pyszne domowe pieczywo na śniadanie to najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. A gdy do tego jeszcze nasze bułeczki są ciepłe i otula nas zapach wydobywający się z domowego piekarnika to od razu przenosimy się do krainy błogości....

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuki.

Blachy do pieczenia należy natłuścić olejem roślinnym/ słonecznikowym/rzepakowym.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej typ 450
  • 250 g mąki żytniej typ 720
  • 40 g świeżych drożdży
  • 45 g płynnego miodu
  • 300 ml letniej wody
  • 50 g posiekanych pestek dyni
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 1 łyżeczka płynnego miodu
  • 4 łyżki letniej wody
  • 50 g pestek dyni

W niewielkiej miseczce łączymy wodę wraz z miodem.


Wykonanie:

Do dużej miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z solą i miodem. Następnie do płynu przesiewamy mąkę pszenną, żytnią, wsypujemy pestki dyni i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny by wyrosło. Gdy nasze ciasto już wyrosło przekładamy je na stolnicę i chwilę zarabiamy (ciasto należy odgazować). Surowe ciasto kształtujemy w wałek i dzielimy na 10-12 równych części. Z każdej cząstki formujemy kulę którą układamy na blaszce do pieczenia (zachowując przy tym spory odstęp), przykrywamy ścierką i ponownie pozostawiamy do ich wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy mieszanka wody i miodu, posypujemy pestkami dyni. Surowe bułki pieczemy w 170-180 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut- na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra -dół).

Upieczone bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/09/2014


comments powered by Disqus