Bułki razowe II
Coś pysznego, coś zdrowego i do tego idealnego na śniadanie. Bułki idealnie komponują się z masłem, białym serem i odrobiną soli....





Składniki na 12 sztuk.
Blachy do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniam mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej typ 500
- 2 szklanki mąki razowej typ 2000
- 1,5 szklanki wody
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka cukru
- 4 łyżki oliwy
- 1-1,5 łyżki kminku
- 2-3 łyżki pestek dyni
Dodatkowo:
- 4-5 łyżki mleka do posmarowania bułek
- 1 łyżka sezamu
- 2 łyżki pestek słonecznika
- 2 łyżki pestek dyni
W niewielkiej misce mieszamy ziarna.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniej wody , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Do miski przesiewamy oba rodzaje mąki i dodajemy do niej kmin, pestki dyni, sól, oliwę oraz rozpuszczone drożdże. Na koniec wlewamy letnią wodę i za pomocą łyżki drewnianej zagniatamy ciasto (około 10 minut). Pod koniec wyrabiania ciasto powinno wciąż delikatnie lepić się nam do dłoni.
Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie dzielimy je na 12 części. Z każdej części uformujemy w miarę równe i gładkie bułki - kulki. Surowe bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczamy, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 25-30 minut lub do czasu, gdy wyraźnie urosną.
Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu mlekiem i posypujemy ziarnami.
Wyrośnięte bułki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25- 30 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 07/04/2016
comments powered by Disqus