Bułki pszenne, przecinane

Owe bułki z wyglądu znajdziemy w niejednej piekarni, różni je tylko smak, zapach i konsystencja ciasta. Tak, tak domowe są o nie jedno niebo lepsze, smaczniejsze....

Ocena:
1 5

Składniki na 10 sztuk (może być ich więcej jeśli wolimy małe bułki).

Formę do pieczenia należy natłuścić olejem i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 550 g mąki pszennej typu 450
  • 26 g miękkiego masła (może być też sklarowane)
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 całe, surowe jajko (wielkość M)
  • 200 ml letniego mleka
  • 1/2 łyżeczki cukru kryształu
  • 1 płaska łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 1/2 szklanki mąki pszennej/tortowej

Mąkę przesypujemy do niewielkiej miseczki (będziemy w niej obtaczać surowe bułeczki).


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy do niej miękki masło, pozostałe mleko, sól, wyrośnięty rozczyn oraz wbijamy jajko. Za pomocą łyżki drewnianej (lub też dłoni) wyrabiamy ciasto tak długo aż zacznie się nam ładnie odklejać od naczynia (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość (na 30-40 minut). Wyrośnięte ciasto przekłądamy na lekko oprószoną stolnicę ponownie przez chwile zarabiamy a następnie dzielimy je na 10 równych części. Każdą część formujemy w kulę, którą dokładnie obtaczamy w mące, którą wcześniej przygotowaliśmy sobie w miseczce.

Kulki układamy na blaszce do pieczenia ( 5 kulek na jedną blachę), zachowując spory odstęp miedzy nimi. Kulki przykrywamy ponownie czystą ścierką i pozostawiamy je do wyrośnięcia (na około 30-40 minut). Gdy kulę podwoiły już swą objętość, ściągamy z nich ścierki i za pomocą drewnianej, okrągłej rączki (od łyżki drewnianej), na środku każdej robimy "nacięcie" - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Tak przygotowane surowe bułki pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez około 15 minut - bułki mają się zarumienić, a wbita w nie drewniana wykałaczka po wyciągnięciu ma być sucha (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy choć do lekkiego przestudzenia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 04/06/2014


comments powered by Disqus