Bułki pszenne na żytnik zakwasie
Bardzo proste w wykonaniu a zarazem bardzo smaczne bułki z mąki pszennej na zakwasie żytnim - powinniście spróbować je wykonać gdyż warte są polecenia.





Składniki na 24 sztuki.
Blachy do pieczenia należy natłuścić olejem roślinnym/ słonecznikowym/rzepakowym.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 550 g zakwasu żytniego lub pszennego karmionego 12 godzin wcześniej
- 270 ml letniej wody
- 13 g soli
- 10 g świeżych drożdży
- 800-850 g mąki pszennej typu 650 (w zależności od wilgotności mąki)
Dodatkowo:
- 1 łyżeczka płynnego miodu
- 4 łyżki letniej wody
W niewielkiej miseczce łączymy wodę wraz z miodem.
Wykonanie:
Do dużej miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z solą i zakwasem. Następnie przesiewamy mąkę pszenną i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2-3 godziny by wyrosło. Gdy nasze ciasto już wyrosło przekładamy je na stolnicę i chwilę zarabiamy (ciasto należy odgazować). Surowe ciasto kształtujemy w wałek i dzielimy na 24 równe części. Z każdej cząstki formujemy kulę którą układamy na blaszce do pieczenia (zachowując przy tym spory odstęp), przykrywamy ścierką i ponownie pozostawiamy do ich wyrośnięcia. Wyrośnięte bułki smarujemy mieszanka wody i miodu. Surowe bułki pieczemy w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10 minut po czym zmniejszamy temperaturę do 150 stopni i dopiekamy je jeszcze 10-15 minut- na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra -dół).
Upieczone bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 13/11/2014
comments powered by Disqus