Bułki pomidorowe z ziołami greckimi
Puszyste, bardzo pomidorowe i do tego ziołowe bułeczki idealnie komponują się z masełkiem i białym serem....mniam





Składniki na 12 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 600 g mąki pszennej
- 1/2 szklanki płatków owsianych
- 1 łyżeczka cukru kryształu
- 1/2 szklanki mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3/4 szklanki pasty pomidorowej (przecieru pomidorowego)
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki soli
- 2 - 3 łyżeczki ziół greckich
Wykonanie:
Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z cukrem. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).
Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą, przecier pomidorowy, zioła i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułki - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.
Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 01/11/2017
comments powered by Disqus