Bułki pomidorowe z czosnkiem
Jeszcze tym razem postanowiłam poeksperymentować by uzyskać pomidorowe bułki z dodatkiem ziół. Szczerze -bułeczki są pyszne.





Składniki na 12 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 300 g mąki pszennej typ 550
- 200 g mąki żytniej typ 720
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka miodu
- 3/4 szklanki letniej wody
- 50 g oliwy z oliwek
- 1,5 łyżeczki soli
- 200 ml przecieru pomidorowego
Dodatkowo:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- 50 g masła
- 10 g ziół greckich z dodatkiem kolendry
- 6 ząbki czosnku
Jajko wbijamy do miseczki, dodajemy mleko i lekko podbijamy.
Przez praskę wyciskamy czosnek, dodajemy do niego zioła oraz masło i wszystko razem, dokładnie mieszamy.
Wykonanie:
Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z miodem. Następnie dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).
Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą, przecier pomidorowy i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułki - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym jajkiem z mlekiem. Następnie przez środek nacinamy je ostrym nożem i w powstałe wgłębienie wkładamy masło wymieszane z ziołami i czosnkiem.
Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 27/11/2017
comments powered by Disqus