Bułki owsiane z czarnuszką

Domowe pieczywo jest najlepsze !!!! choć trzeba przyznać, że czasochłonne. Jednak czy nie lepiej zjeść coś dobrego poświęcając temu czas i energię.... gwarantuje,że te bułki będą smakować.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na bułki:
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 150 g płatków owsianych ekspresowych
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 400 ml letniej wody
  • 50 g oleju lub oliwy

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżeczki czarnuszki
  • 1 jajko (wielkość M)

Jajko wbijamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Do miski przekładamy drożdże które rozcieramy z miodem oraz solą. Kiedy składniki się rozpuszcza zalewamy je letnią wodą (400 g) i dodajemy płatki owsiane. Zaczyn pozostawiamy na 20-25 minut by wyrósł (i by płatki napęczniały).

Do wyrośniętego/ napęczniałego zaczyny dodajemy olej oraz mąkę pszenną. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zarabiamy przez chwile (około 10 minut), a następnie przekładamy na stolnicę, formujemy na kształt wałka a następnie dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę a po środku palcem robimy dziurkę. Tak przygotowane surowe bułki przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy na jeszcze 25-30 minut by podrosły. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia i zajadamy ;-).

Smacznego.


Data publikacji: 08/09/2020


comments powered by Disqus