Bułki owsiane z czarnuszką
Domowe pieczywo jest najlepsze !!!! choć trzeba przyznać, że czasochłonne. Jednak czy nie lepiej zjeść coś dobrego poświęcając temu czas i energię.... gwarantuje,że te bułki będą smakować.





Składniki na 12 sztuk.
Blachę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na bułki:
- 500 g mąki pszennej typ 750
- 150 g płatków owsianych ekspresowych
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżeczki soli
- 400 ml letniej wody
- 50 g oleju lub oliwy
Dodatkowo:
- 2-3 łyżeczki czarnuszki
- 1 jajko (wielkość M)
Jajko wbijamy do miseczki i lekko podbijamy.
Wykonanie:
Do miski przekładamy drożdże które rozcieramy z miodem oraz solą. Kiedy składniki się rozpuszcza zalewamy je letnią wodą (400 g) i dodajemy płatki owsiane. Zaczyn pozostawiamy na 20-25 minut by wyrósł (i by płatki napęczniały).
Do wyrośniętego/ napęczniałego zaczyny dodajemy olej oraz mąkę pszenną. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zarabiamy przez chwile (około 10 minut), a następnie przekładamy na stolnicę, formujemy na kształt wałka a następnie dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę a po środku palcem robimy dziurkę. Tak przygotowane surowe bułki przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy na jeszcze 25-30 minut by podrosły. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy czarnuszką i pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia i zajadamy ;-).
Smacznego.
Data publikacji: 08/09/2020
comments powered by Disqus