Bułki na zaparce

Świetne, miękkie, puszyste, dugo zachowujące świeżość bułki na zaparce żytniej w otrębach pszennych. Po prostu pychota i polecam wypróbować przepis.

Ocena:
1 5

Składniki na 12-14 sztuk.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na zaparkę:
  • 120 g mąki żytniej razowej (typ 720)
  • 230 g gorącej wody

Składniki na ciasto właściwe:
  • 900 g mąki pszennej (typ 600)
  • 580 g wody
  • 50 g drożdży świeżych
  • 2 płaskie łyżeczki cukru kryształu
  • 2 płaskie łyżeczki miodu
  • 3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 3/4 szklanki otrębów pszennych

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę żytnią i zalewamy ją gorącą (wrzącą) wodą. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki na gładką, jednolitą masę a następnie pozostawiamy do przestudzenia. Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier kryształ i miód - mieszamy. Mąkę pszenną mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami, oliwą, solą i przestudzoną zaparką. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy czysta, sucha ścierką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już wyrośnie wykładamy je z miski na stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy na kształt wałka i dzielimy na 12-14 równych części. Z kawałków formujemy bułeczki, obtaczamy je w otrębach pszennych i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Każdą wyrośniętą bułkę ostrym nożem nacinamy z wierzchu - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe bułki pieczemy w 190-180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 11/02/2016


comments powered by Disqus