Bułki na zaparce
Świetne, miękkie, puszyste, dugo zachowujące świeżość bułki na zaparce żytniej w otrębach pszennych. Po prostu pychota i polecam wypróbować przepis.





Składniki na 12-14 sztuk.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na zaparkę:
- 120 g mąki żytniej razowej (typ 720)
- 230 g gorącej wody
Składniki na ciasto właściwe:
- 900 g mąki pszennej (typ 600)
- 580 g wody
- 50 g drożdży świeżych
- 2 płaskie łyżeczki cukru kryształu
- 2 płaskie łyżeczki miodu
- 3 łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3/4 szklanki otrębów pszennych
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę żytnią i zalewamy ją gorącą (wrzącą) wodą. Za pomocą łyżki drewnianej łączymy składniki na gładką, jednolitą masę a następnie pozostawiamy do przestudzenia.
Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie, dodajemy cukier kryształ i miód - mieszamy. Mąkę pszenną mieszamy z rozpuszczonymi drożdżami, oliwą, solą i przestudzoną zaparką. Za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy ciasto przez około 10 minut. Wyrobione ciasto przykrywamy czysta, sucha ścierką i odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce, do wyrośnięcia.
Gdy ciasto już wyrośnie wykładamy je z miski na stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy na kształt wałka i dzielimy na 12-14 równych części.
Z kawałków formujemy bułeczki, obtaczamy je w otrębach pszennych i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Surowe bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut do wyrośnięcia.
Każdą wyrośniętą bułkę ostrym nożem nacinamy z wierzchu - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Surowe bułki pieczemy w 190-180 stopniach Celsjusza przez około 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 11/02/2016
comments powered by Disqus