Bułki na zakwasie pszenno - orkiszowe

Dostałam od wujka Andrzeja zakwas żytni, ze sprawdzonej i do tego wypiekającej pyszne pieczywo-piekarni. Szkoda żeby się zmarnował... i tak rozpoczęła się moja przygoda z pieczeniem bułek i chlebów na zakwasie. A o to bułki i nie będę skromna- wyszły pyszne. Jeśli ktoś chętny to mogę się podzielić zakwasem :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 8 sztuk.

Blachę do pieczenia nacieramy olejem/ oliwą (2 łyżki) i oprószamy mocno mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 150 g zakwasu żytniego aktywnego (dokarmianego 12 godzin wcześniej)
  • 300 g mąki pszennej typu 550
  • 100 g mąki orkiszowej
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 duża łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 20 g świeżych drożdży
  • 170-200 g wody ( w zależności od wilgotności mąk)

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 2 łyżki mleka
  • 5 łyżek płatków owsianych

Do miseczki wbijamy jajko dodajemy do niego mleko i lekko roztrzepujemy.


Wykonanie:

Do kubeczka, w którym mamy letnia wodę dodajemy drożdże oraz miód i wszystko dokładnie łączymy na jednolitą konsystencję.

Do miski przekładamy zakwas i dodajemy do niego przesianą mąkę pszenną oraz orkiszową, sól, oliwę oraz rozpuszczone drożdże z miodem w wodzie. Za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto.

Surowe ciasto przekłądamy na deskę (którą wcześniej lekko oprószyliśmy mąką), formujemy je na kształt wałka i dzielimy na 8 równych części. Z każdej części ciasta formujemy niewielki wałek, który układamy na blaszce do pieczenia, przy jednakowym zachowaniu odstępów. Surowe bułeczki przykrywamy czystą, suchą ścierką i pozostawiamy w ciepłym miejscu by wyrosły (ja je pozostawiłam w zamkniętym piekarniku na noc).

Gdy surowe pieczywo nam podrośnie, smarujemy je roztrzepanym jajkiem z mlekiem, oprószamy płatkami owsianymi i pieczemy w 200-220 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 01/05/2014


comments powered by Disqus