Bułki na wodzie gazowanej

" Wiosna, wiosna cóż za piękne chwile, Wyleciała pszczółka z ula....." Marcin Daniec. Polecam szybkie, łatwe i przede wszystkim pyszne bułki na wodzie gazowanej (ewentualnie "kranówce" :) ). Jak dla mnie hit tej wiosny.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk bułek.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. olejem i oprószyć lekko mąką.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej typu 650
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 20 g świeżych drożdży
  • 250 ml wody gazowanej
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki stołowe oleju słonecznikowego/ roślinnego/ rzepakowego

Dodatkowo:
  • 4 łyżki suchego maku
  • 3 łyżki letniej wody
  • 1 łyżeczka miodu

Do miseczki wlewamy letnią wodę i dodajemy do niej miód. Energicznie łączymy składniki.


Wykonanie:

Do miski wlewamy gazowana wodę i dodajemy drożdże, cukier, sól oraz olej. Energicznie mieszamy składniki by wszystko się dobrze rozpuściło w płynie. Następnie do płynu przesiewamy mąkę i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy na 30-40 minut w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwile wyrabiamy a następnie formujemy je na kształt wałka i dzielimy na 12 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na kształt owalu o grubości 5 mm. Owale zwijamy w ruloniki- zdjęcie powyżej.

Tak przygotowane surowe bułki układamy w dość sporych odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (gdy już będziemy gotowi do pieczenia bułek nie oderwiemy od papieru na którym rosły będziemy musieli je upiec na tym papierze na którym nam rosły). Surowe bułki smarujemy wodą wymieszaną z miodem i wkładamy na przynajmniej 12 godzin (na noc) do lodówki.

Po upływie 12 godzin (nocy) bułki wykładamy z lodówki, zsuwamy z deski na blachę do pieczenia, jeszcze raz delikatnie smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy suchym makiem

Surowe bułki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy choć do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 17/04/2015


comments powered by Disqus