Bułki na gotowanej kaszy gryczanej

Lubie eksperymentować z pieczywem, mieszać różne mąki, dodatki. Dziś postanowiłam zrobić bułki z dodatkiem gotowanej kaszy gryczanej. Bułki wyszły świetne, mięciutkie, aromatyczne, po prostu idealne.

Ocena:
1 5

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na bułki:
  • 500 g mąki pszennej typ 750
  • 200 g kaszy gryczanej (suchej)
  • 150 g płatków owsianych ekspresowych
  • 100 ml jogurtu naturalnego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżeczki soli
  • 200 ml letniej wody
  • 50 g oleju lub oliwy

Dodatkowo:
  • 2-3 łyżeczki posiekanych orzechów włoskich
  • 1 jajko (wielkość M)

Jajko wbijamy do miseczki i lekko podbijamy.


Wykonanie:

Kasze gryczaną gotujemy do miękkości (wg. wskazań na opakowaniu).

Do miski przekładamy drożdże które rozcieramy z miodem oraz solą. Kiedy składniki się rozpuszcza zalewamy je letnią wodą (200 g) i dodajemy płatki owsiane. Zaczyn pozostawiamy na 20-25 minut by wyrósł (i by płatki napęczniały).

Do wyrośniętego/ napęczniałego zaczyny dodajemy olej, jogurt naturalny, ugotowaną kaszę gryczaną oraz mąkę pszenną. Za pomocą miksera z hakiem wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odkładamy na godzinę w ciepłe miejsce. Po tym czasie ciasto zarabiamy przez chwile (około 10 minut), a następnie przekładamy na stolnicę, formujemy na kształt wałka a następnie dzielimy na 12 równych części. Z każdej części formujemy kulkę a po środku palcem robimy dziurkę. Tak przygotowane surowe bułki przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy na jeszcze 25-30 minut by podrosły. Wyrośnięte bułki smarujemy rozbełtanym jajkiem, posypujemy posiekanymi orzechami włoskimi i pieczemy w 220 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia i zajadamy ;-).

Smacznego.


Data publikacji: 06/10/2020


comments powered by Disqus