Bułki marchewkowe

Super, pyszne, zdrowe no po prostu idealne. Polecam bo marchewka jest w nich praktycznie nie wyczuwalna.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 -15 sztuk.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 300 ml letniej wody
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka miodu
  • 1 łyżeczka soli
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 50 g płatków owsianych
  • 20 g oleju rzepakowego
  • 100 g marchewki, startej na drobnych oczkach

Wykonanie:

Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z miodem. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej oraz płatki owsiane i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).

Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą, startą marchewką, olejem rzepakowym i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy roztopione masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).

Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12-15 części. Z każdej części formujemy bułki. Surowe pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną.

Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.

Smacznego


Data publikacji: 20/11/2018


comments powered by Disqus