Bułki lekko słodkie z sezamem

Doszłam ostatnimi czasy, że domowe pieczywo zdecydowanie jest najlepsze. Pomimo trudu w jego wykonaniu - tak , tak wyrabianie drożdżowego ciasta to ciężka praca dla rąk - nie przestaję dogadzać rodzinie :). Dziś proponuje bułki oprószone sezamem, zasmakują Wam nawet suche.

Ocena:
1 5

Składniki na 10 sztuk dużych bułek.

Blachę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed samym pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 20 g świeżych drożdży
  • 220 g ciepłej/ letniej wody
  • 100 ml letniego mleka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 1 całe jajko
  • 1 łyżeczka soli
  • 650 g mąki pszennej / tortowej

Dodatkowo:
  • 4 łyżki letniej wody
  • 2 łyżki miodu
  • 3-4 łyżki ziaren sezamu

Do miski wlewamy letnią wodę i dodajemy do niej mód, energicznie mieszamy by dokładnie połączyć składniki.


Wykonanie:

Do kubka wlewamy 100 ml ciepłego mleka , dodajemy drożdże i cukier. Energicznie mieszamy składniki by wszystko się dobrze rozpuściło w płynie.

Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej jajko, sól, oliwę , wodę, mleko w którym rozpuściliśmy drożdże z cukrem i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto.

Wyrobione ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce by podwoiło swą objętość.

Wyrośnięte ciasto przekładamy na stolnicę, chwile wyrabiamy a następnie formujemy je na kształt wałka i dzielimy na 10 równych kawałków. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na długość 15 -16 cm , skręcamy i łączymy końce - zdjęcie powyżej.

Tak przygotowane surowe bułki układamy w dość sporych odstępach na desce wyłożonej papierem do pieczenia ( gdy już będziemy gotowi do pieczenia bułek nie oderwiemy od papieru na którym rosły będziemy musieli je upiec na tym papierze na którym nam rosły). Surowe bułki smarujemy wodą wymieszaną z miodem i wkładamy na przynajmniej 12 godzin ( na noc) do lodówki i czekamy.

Po upływie 12 godzin ( nocy) bułki wykładamy z lodówki, zsuwamy z deski na blachę do pieczenia, jeszcze raz delikatnie smarujemy wodą zmieszaną z miodem i posypujemy makiem.

Surowe bułki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut ( piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy choć do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 28/11/2013


comments powered by Disqus