Bułki koniczynki

Bułeczki kukurydziane, przypominające swoim kształtem trzy listną koniczynkę. Efekt ten uzyskujemy dzięki formie na muffiny. Troszkę wyobraźni i nawet największy niejadek zje śniadanie.

Ocena:
1 5

Składniki na 12 sztuk.

Formę na muffiny należy natłuścić i oprószyć delikatnie mąką pszenną / tortową.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 300 ml mleka
  • 450 g mąki pszennej/ tortowej typ 500
  • 100 g mąki kukurydzianej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 50 g masła (82 lub 83% tłuszczu)
  • 2 łyżki cukru kryształu
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżki płynnego miodu

W niewielkiej miseczce łączymy wodę z miodem.


Wykonanie:

Mleko wlewamy do garnuszka i dodajemy do niego masło, cukier oraz sól. Produkty podgrzewamy, mieszając, aż masło się rozpuści. Następnie powstały płyn wlewamy do miski. Do płynu dodajemy pokruszone drożdże i dokładnie je rozpuszczamy. Teraz dodajemy oba rodzaje mąki (pszenną i kukurydzianą). Za pomocą łyżki drewnianej dokładnie wyrabiamy ciasto do uzyskania jednolitej, gładkiej, elastycznej i zwartej konsystencji. Gdy nasze ciasto jest już ładnie wyrobione, oprószamy je z wierzchu lekko mąką,przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę by podwoiło swą objętość.

Po upływie podanego czasu, ciasto wykładamy z miski na stolnicę, chwilę zarabiamy i dzielimy na 12 części. Każdą część dzielimy na trzy równe cząstki. Z każdej cząstki formujemy kulkę. Teraz przytulamy do siebie po trzy kulki i wkładamy je do gniazda formy na muffiny - zdjęcia pomocnicze powyżej. Ponownie pozostawiamy tak uformowane bułeczki w formie by podrosły.

Tuż przed pieczeniem bułeczki kukurydziane smarujemy wodą wymieszaną z miodem. Surowe koniczynki pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 10-15 minut, aż ładnie się zarumienią (piekarnik elektryczni, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do całkowitego przestygnięcia. Podajemy z dżemami, serkami, masełkiem....

Smacznego


Data publikacji: 08/03/2015


comments powered by Disqus