Bułki ka'ak
Słodkich bułek ciąg dalszy... tym razem bułeczki na śniadanie. A, że lubię gdy nasze posiłki są urozmaicone, zdrowe i aromatyczne nie mogłam się oprzeć by ich nie przyrządzić. Do tego domowy dżem, domowe masło i mleko.....





Składniki na 10-11 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem dobrze nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 550 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 720)
- 270 ml letniego mleka
- 100 g cukru kryształu
- 50 g roztopionego masła
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 surowe jajko (wielkość L)
- 1/2 łyżeczki soli
- 25 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 1 surowe żółtko
- 3 łyżki jasnego sezamu
- 3 łyżki ciemnego sezamu
Żółtko wlewamy do miseczki i lekko rozbijamy widelcem.
W osobnej miseczce mieszamy ziarna sezamu.
Wykonanie:
Do wysokiego kubka wlewamy 1/2 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , 2 łyżki cukru kryształu i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, wlewamy pozostałą część mleka, roztopione masło, wbijamy jajko, wsypujemy sól oraz przekładamy wyrośnięty zaczyn. Z podanych składników wyrabiamy gładkie, lśniące ciasto dolewając powoli oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiamy tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość. Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek, który dzielimy na 10-11 równych części. Każdą część wałkujemy na placuszek , który zwijamy w rulonik tak by miał cieńsze końce. Końce zwijamy ze sobą. -zdjęcia pomocnicze powyżej.
Uformowane rogale / bułeczki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na 30 minut).
Wyrośnięte rogale smarujemy rozmąconym żółtkiem, posypujemy mieszaniną sezamu i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach Celsjusza (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Upieczone rogale pozostawiamy chociaż do lekkiego przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/10/2016
comments powered by Disqus