Bułki jogurtowe
Dla mnie bułki numer jeden w śród drożdżowych... delikatne, puszyste, a przede wszystkim bardzo długo zachowują świeżość. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami - serami, wędlinami, jajkami, warzywami, dżemami ....





Składniki na 10 sztuk.
Formę o wymiarach 20x27 cm należy dokładnie natłuścić olejem i oprószyć mąka pszenną/tortową.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 460 g mąki pszennej typu 550
- 1 całe, surowe jajko
- 20 g świeżych drożdży
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 ml letniej wody
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki oleju słonecznikowego/rzepakowego/roślinnego
- 1 łyżeczka soli
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnią wodę i rozpuszczamy w niej drożdże. Następnie dodajemy sól, miód, olej, jogurt naturalny, wbijamy jajo i przesiewamy mąkę. Za pomocą łyżki drewnianej (lub ręki) wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Wyrobione ciasto z wierzchu oprószamy lekko mąką i przykrywamy je czystą, sucha ścierką. Ciasto pozostawiamy w ciepłym miejscu by wyrosło. Gdy ciasto nam podwoi swą objętość, wykładamy je na oprószoną mąką stolnice, chwilę zarabiamy (wyrabiamy), a następnie dzielimy na 12 jednakowych części. Każdą część formujemy w wałek o długości 10 cm. Wałeczki układamy w formie prostokątnej zachowując między nimi odstęp, oprószamy z wierzchu mąką i ponownie przykrywamy suchą ścierką- zdjęcia pomocnicze powyżej. Surowe bułki pozostawiamy na 30-40 minut w ciepłym miejscu by nam podrosły.
Wyrośnięte bułeczki wkładamy do piekarnika i pieczemy w 140 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Upieczone bułeczki powinny mieć jasnozłoty kolor, a po wbiciu w nie drewnianej wykałaczki powinna być ona sucha.
Bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy je choć trochę do przestygnięci a (nie jemy gorących bo zrobi się zakalec).
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/06/2014
comments powered by Disqus