Bułki jaglane
Lekkie, puszyste, zdrowe i smaczne bułki na bazie płatków jaglanych idealnie umilą poranek.





Składniki na 12 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 400 g mąki pszennej chlebowej typ 650
- 200 g płatków jaglanych
- 25 g świeżych drożdży
- 50 g oliwy z oliwek
- 360 ml wody
- 2 łyżki płynnego miodu
- 1 łyżeczka soli
Dodatkowo:
- jedno białko z jaja
- 1 łyżka mleka
- 3-4 łyżki płatków jaglanych
Białko z mlekiem wlewamy do niewielkiej miseczki i podbijamy.
Wykonanie:
Do miski wlewamy całą wodę i rozpuszczamy w niej drożdże wraz z miodem. Następnie dodajemy płatki jaglane i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).
Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z solą i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy oliwę z oliwek i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę).
Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 12 części. Z każdej części formujemy bułki.
Surowe pieczywo przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut, lub do czasu gdy wyraźnie urosną. Wyrośnięte bułki smarujemy z wierzchu roztrzepanym białkiem z mlekiem i posypujemy płatkami jaglanymi.
Surowe pieczywo pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 30/03/2017
comments powered by Disqus