Bułki hod-dog
Postanowiłam upiec zdrowe bułki do hod-dogów i wyszły idealne- delikatne, puszyste, aromatyczne. Polecam gorąco przepis bo jest naprawdę prosty, tani a nade wszystko pieczywo jest niesamowicie smaczne.





Składniki na 10 sztuk.
Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 680 g mąki pszennej typu 650
- 30 g świeżych drożdży
- 2 łyżki cukru kryształu
- 230 ml mleka
- 120 ml wody
- 60 g masła
- 1,5 łyżeczki soli
- 1 surowe jajko
Dodatkowo:
- 1 surowe żółtko
- 1 łyżka mleka
Do miseczki wlewamy surowe żółtko, dodajemy mleko i łączymy ze sobą składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykonanie:
Do miski wlewamy ciepłą wodę dodajemy roztopione masło, cukier i drożdże - składniki dokładnie łączymy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały płyn pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy jajko, mleko, mąkę i sól. Dokładnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić do rąk, ale nie może też być zbyt twarde. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.
Gdy ciasto nam znacząco urośnie, przekładamy je na stopnicę lekko zarabiamy, formujemy na kształt wałka i dzielimy na 10 równych części. Każdą część formujemy w wałeczki - zdjęcia pomocnicze powyżej.
Uformowane, surowe bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Surowe pieczywo przykrywamy czystą, suchą ściereczką - bułki pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu mniej więcej na 20-30 minut lub do czasu aż wyraźnie urosną.
Następnie wyrośnięte bułki smarujemy rozmąconym jajkiem i mlekiem.
Tak przygotowane surowe bułki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra - dół).
Upieczone bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 22/04/2016
comments powered by Disqus