Bułki Graham

Och jak dobrze zacząć dzień od zdrowego, pożywnego śniadania a to na pewno zapewnią nam bułki z pełnowartościowej, odżywczej mąki graham.

Ocena:
1 5

Składniki na 8- 9 sztuk.

Blachę do pieczenia nacieramy olejem/ oliwą (2 łyżki) i oprószamy mocno mąką.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki graham typ 1850
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 650
  • 1/2 szklanki letniej wody
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 2, 5 łyżki płynnego miodu
  • 3 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego/ słonecznikowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 25 g świeżych drożdży

Dodatkowo:
  • 2 łyżki letniej wody
  • 1 łyżka płynnego miodu

W niewielkiej miseczce łączymy wodę z miodem.


Wykonanie:

Do miski wlewamy letnią wodę, mleko i rozpuszczamy w niej drożdże, miód, sól oraz olej. Do płynu dodajemy dwa rodzaje mąki i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy je w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy ciasto nam już podrośnie ponownie zarabiamy je drewniana łyżką - należy je odgazować. Stolnicę lekko oprószamy mąką, przekładamy na nie ciasto, które formujemy na kształt wałka. Wałek tniemy na 8-9 równych kromek. Z kromek formujemy bułki (kulki), które układamy w dość sporych odstępach na blasze do pieczenia, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy wyrośnięcia.

Następnie surowe bułki smarujemy mieszaniną wody i miodu i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Surowe bułki pieczemy w 160 - 170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut, aż bułki ładnie się nam zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 20/11/2014


comments powered by Disqus