Bułki Graham
Och jak dobrze zacząć dzień od zdrowego, pożywnego śniadania a to na pewno zapewnią nam bułki z pełnowartościowej, odżywczej mąki graham.





Składniki na 8- 9 sztuk.
Blachę do pieczenia nacieramy olejem/ oliwą (2 łyżki) i oprószamy mocno mąką.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki graham typ 1850
- 1 szklanka mąki pszennej typ 650
- 1/2 szklanki letniej wody
- 1/2 szklanki letniego mleka
- 2, 5 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki oleju roślinnego / rzepakowego/ słonecznikowego
- 1 łyżeczka soli
- 25 g świeżych drożdży
Dodatkowo:
- 2 łyżki letniej wody
- 1 łyżka płynnego miodu
W niewielkiej miseczce łączymy wodę z miodem.
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnią wodę, mleko i rozpuszczamy w niej drożdże, miód, sól oraz olej. Do płynu dodajemy dwa rodzaje mąki i za pomocą łyżki drewnianej wyrabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy je w ciepłe miejsce by wyrosło. Gdy ciasto nam już podrośnie ponownie zarabiamy je drewniana łyżką - należy je odgazować. Stolnicę lekko oprószamy mąką, przekładamy na nie ciasto, które formujemy na kształt wałka. Wałek tniemy na 8-9 równych kromek. Z kromek formujemy bułki (kulki), które układamy w dość sporych odstępach na blasze do pieczenia, przykrywamy suchą ścierką i odstawiamy wyrośnięcia.
Następnie surowe bułki smarujemy mieszaniną wody i miodu i wstawiamy do mocno nagrzanego piekarnika. Surowe bułki pieczemy w 160 - 170 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut, aż bułki ładnie się nam zarumienią (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 20/11/2014
comments powered by Disqus