Bułki dynie
Pyszne, puszyste, soczyście żółte, w kształcie jesiennego, bardzo zdrowego warzywa-dyni. Zresztą swój kolor i smak zawdzięczają puree z dyni. Warto wypróbować przepis i urozmaicić sobie śniadanie :).





Składniki na 8- 10 sztuk.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki:
- 360 g mąki pszennej
- 50 g roztopionego masła
- 15 g drożdży świeżych
- 125 ml letniego mleka
- 1 jajko (wielkość L)
- 130 g puree z dyni
- 1/2 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki cukru
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko (wielkość M)
- 1 łyżka mleka
- 8-10 sztuk migdałów
Do miski wbijamy jajko, dodajemy mleko i lekko roztrzepujemy widelcem jajo z mlekiem.
Wykonanie:
Do miski wlewamy letnie mleko i rozpuszczamy w nim drożdże wraz z cukrem. Następnie dodajemy 100 g mąki pszennej i mieszamy. Powstały zaczyn przykrywamy czystą, suchą ścierką i odstawiamy do podwojenia swojej objętości (około 20 minut).
Następnie do zaczynu dodajemy przesianą mąkę pszenną wraz z puree dyniowym, sól i za pomocą łyżki drewnianej czy też miksera z hakiem chlebowym wyrabiamy ciasto. Gdy składniki się nam połączą wlewamy roztopione masło i wyrabiamy gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Wyrobione ciasto ponownie przykrywamy suchą, czystą ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by wyrosło (na około 1 godzinę). Wyrośnięte ciasto przekładamy na lekko oprószona mąką stolnicę, chwile zarabiamy, formujemy w wałek a następnie dzielimy na 8-10 części. Z każdej części formujemy bułki - formujemy okrągłe bułki i układamy je na blaszce wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia. Uformować kule - lekko spłaszczamy a następnie ostrym nożem nacinamy każdą bułeczkę po bokach, aż do samej blaszki - wykonując 6 nacięć (środka nie rozcinamy). Surowe pieczywo przykrywamy, suchą, czystą ścierką i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut.
Tuż przed pieczeniem każda bułeczkę, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajem z mlekiem. W środek wkładamy kawałek orzeszka.
Surowe pieczywo pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).
Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika, pozostawiamy do przestygnięcia a potem zjadamy.
Smacznego
Data publikacji: 12/10/2017
comments powered by Disqus