Bułki do hamburgerów

Pochwale się - mój Mąż robi najpyszniejsze mięso do hamburgerów. Nieźle mu wychodzą też dodatki wiec żeby nic w smaku nie zepsuć upiekłam bułki do owych hamburgerów bo te sklepowe niestety się nie nadają. Buły są świetne, idealnie się nadają i podkreślają smak tego co w sobie mają.

Ocena:
1 5

Składniki na 8 sztuk.

Dwie blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki :
  • 4 szklanek mąki pszennej (typ 500)
  • 250 ml ciepłej wody
  • 2/3 szklanki mleka w proszku
  • 60 g rozpuszczonego i ostudzonego masła
  • 2 łyżeczki cukru kryształu
  • 12 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka

Dodatkowo:
  • 1 surowe żółtko
  • 1 łyżka mleka
  • 5-6 łyżek sezamu do posypania

Do miseczki wlewamy surowe żółtko, dodajemy mleko i łączymy ze sobą składniki do uzyskania jednolitej konsystencji.


Wykonanie:

Do miski wlewamy ciepłą wodę dodajemy mleko w proszku, roztopione masło, cukier i drożdże - składniki dokładnie łączymy ze sobą do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. Powstały płyn pozostawiamy na 10 minut. Po tym czasie dodajemy jajka, mąkę i sól. Dokładnie wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie powinno się kleić do rąk, ale nie może też być zbyt twarde. Przekładamy je do miski wysmarowanej olejem, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na około 1 godzinę lub do podwojenia objętości.

Gdy ciasto nam znacząco urośnie, przekładamy je na stopnicę lekko zarabiamy, formujemy na kształt wałka i dzielimy na 8 równych części. Każdą część spłaszczamy na placek i zawijamy jego brzegi do środka (tak jakbyśmy chcieli bułkę czymś nafaszerować) - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Uformowane bułki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia – łączeniem do dołu i każdą bułkę mocno spłaszczamy dłonią . Spłaszczone bułki przykrywamy czystą, suchą ściereczką - bułki pozostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu mniej więcej na 20-30 minut lub do czasu aż wyraźnie urosną.

Następnie wyrośnięte bułki smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i posypujemy sezamem.

Tak przygotowane surowe bułki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra - dół).

Upieczone bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 12/10/2015


comments powered by Disqus