Bułki ciabatty

Chrupiąca domowa ciabatta. W miarę płaska, o nieregularnym kształcie i dość dużych dziurach w miąższu. Każdy region Włoch ma inną odmianę tego pieczywa, a to jest moja wersja :-)

Ocena:
1 5

Składniki na 15 bułek.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na bigę (rodzaj zaczynu):
  • 150 ml wody
  • 3/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 150 g mąki pszennej (typ 550)

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże oraz wodę i dokładnie mieszamy. Miskę ze składnikami przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy na około 12 godzin. Najlepiej zaczyn przygotować wieczorem dnia poprzedzającego wypiek. Rano można już zagnieść ciasto właściwe.


Składniki na ciasto właściwe:
  • 750 g mąki pszennej chlebowej
  • 3 łyżeczki soli
  • 3 łyżeczki suchych drożdży
  • 470 ml letniej wody
  • Cały zaczyn z dnia poprzedniego

Wykonanie:

Do miski wlewamy wodę, dodajemy drożdże, sól, mąkę oraz zaczyn. za pomocą drewnianej łyżki wyrabiamy dokładnie ciasto które ma się kleić i ma być rzadkie. Im nasze ciasto będzie luźniejsze, tym lepiej. Nie może ono być jednak zupełnie płynne (gęstość ciasta należy regulować ilością wody). Wyrobione ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią spożywczą i pozostawiamy je na około 3-4 godziny lub do czasu gdy przynajmniej podwoi swoją objętość.

Wyrośnięte ciasto (w dalszym ciągu będzie się kleić) wykładamy na porządnie obsypaną mąką blat. Ciasto z wierzchu również posypujemy mąką i rozciągamy dłońmi na kształt prostokąta o wymiarach mniej więcej 45 cm x 30 cm. Prostokąt kroimy nożem na 15 kawałków. Nasze kawałki nie muszą być równe.

Kawałki ciasta przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pozostawić do wyrośnięcia na około 15-20 minut w ciepłym miejscu.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Celsjusza i po uzyskaniu takiej temperatury na dno piekarnika wrzucić kilka kostek lodu, aby wytworzyła się para i wstawić od razu blachę z ciabattami. Wyrośnięte, surowe bułki pieczemy w 200 stopniach Celsjusza przez około 20 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg).

Po upieczeniu bułki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 03/03/2016


comments powered by Disqus