Bułeczki z rabarbarem
Sezon na rabarbar już w pełni. Ostatnio gdy byłam u rodziców, na ich działce kwitł, rósł jak szalony i ograbiłam ich z niego. A teraz się nim zajadamy wraz z ciastem drożdżowym :-).





Składniki na 10 sztuk.
Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej / tortowej typ 500
- 75 g sklarowanego masła
- 250 ml mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g cukru kryształu
- 1 surowe jajko
Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże ,2 łyżki cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.
Całe jajko wbijamy do miski, dodajemy do niego resztę cukru. Składniki ucieram na złotą, puszystą masę. Do powstałej masy jajecznej dodajemy rozpuszczony tłuszcz- ucieramy. Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę do której wlewamy zaczyn, pozostałe mleko i utartą masę jajeczną. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.
Składniki na nadzienie:
- 450 g rabarbaru
- 100 g cukru
- 40 g sypkiej galaretki o smaku truskawkowym
Rabarbar myjemy,oczyszczamy i kroimy na małe, jedno centymetrowe kawałki. Pokrojony rabarbar wkładamy do rondla, zasypujemy cukrem, sypką galaretką i gotujemy na małym ogniu przez ok.25 minut od czasu do czasu mieszając.Rabarbar powinien się całkowicie rozpaść i mieć konsystencję gęstej konfitury.Jeśli konfitura będzie zbyt kwaskowa możemy dodać więcej cukru. Gotową konfiturę odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na kruszonkę:
- 150 g mąki
- 75 g masła
- 6 łyżek cukru kryształu
Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier oraz schłodzone masło. Dłońmi łączymy składniki aż uzyskamy grudki.
Dodatkowo:
- 1 surowe jajko
Jajko wbijamy do miseczki i lekko je podbijamy.
Wykonanie:
Gdy ciasto wyrośnie , wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy formujemy w wałek który dzielimy na 10 równych części. Każdą część formujemy na kształt placuszka na środek którego kładziemy obfitą łyżkę nadzienia rabarbarowego, zlepiamy dokładnie brzegi i formujemy zgrabną bułeczkę. Uformowane drożdżówki układamy na wcześnie przygotowanej blaszce w sporych odstępach. Odstawić do wyrośnięcia na około 30 minut. Kiedy lekko podrosną, wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy kruszonką i wkładamy je do nagrzanego piekarnika.
Surowe bułeczki pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 15 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu drożdżówki pozostawiamy do przestygnięcia.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/05/2016
comments powered by Disqus