Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą
Idealna przystawka lub też przekąska.





Składniki na 2 blaszki do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na ciasto:
- 250 g mąki pszennej / tortowej
- 2 żółtka
- 1/2 szklanka mleka
- 50 g miękkiego masła
- 25 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka brązowego cukru
- 1/4 łyżeczki soli
Składniki na farsz:
- 200 g sera typu feta
- 2 duże cebule
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka zielonej czubrycy
- 1/2 łyżeczka mielonego czosnku
- 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu
Cebule obieramy ze skóry , kroimy w krążki. Na patelnie wlewamy oliwę, podgrzewamy ją i dodajemy do niej pokrojoną w krążki cebulę. Cebulę rumienimy.
W misce łączymy ze sobą fetę, czubrycę , czosnek oraz pieprz.
Wykonanie:
Mleko wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do kubka wlewamy 4 łyżki letniego mleka i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki energicznie łączymy ze sobą tak by powstała nam jednolita, płynna konsystencja. Kubek przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia zaczynu.
Na stolnice przesiewamy mąkę do , której dodajemy sól, żółtka, masło oraz mleko. Zarabiamy składniki a następnie dodajemy do powstałego ciasta wyrośnięte drożdże. Ponownie wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy czystą ścierka by podwoiło swą objętość.
Następnie z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 18 równych części. Z każdej części formujemy średniej grubości placek. Uformowane placki układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Przykrywamy je ponownie ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Na podrośnięte placuszki, na ich środek wykładamy fetę. Na fetę wykładamy zarumieniona cebulę.
Bułeczki pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 20 minut - na jasnozłoty kolor ( piekarnik elektryczny).
Po upieczeniu bułeczki wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy
Smacznego
Data publikacji: 03/05/2013
comments powered by Disqus