Bułeczki drożdżowe z fetą i cebulą

Idealna przystawka lub też przekąska.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczenia.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na ciasto:
  • 250 g mąki pszennej / tortowej
  • 2 żółtka
  • 1/2 szklanka mleka
  • 50 g miękkiego masła
  • 25 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1/4 łyżeczki soli

Składniki na farsz:
  • 200 g sera typu feta
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka zielonej czubrycy
  • 1/2 łyżeczka mielonego czosnku
  • 1/4 łyżeczki mielonego pieprzu

Cebule obieramy ze skóry , kroimy w krążki. Na patelnie wlewamy oliwę, podgrzewamy ją i dodajemy do niej pokrojoną w krążki cebulę. Cebulę rumienimy.

W misce łączymy ze sobą fetę, czubrycę , czosnek oraz pieprz.


Wykonanie:

Mleko wlewamy do rondelka i lekko podgrzewamy. Do kubka wlewamy 4 łyżki letniego mleka i dodajemy do niego pokruszone drożdże oraz cukier. Składniki energicznie łączymy ze sobą tak by powstała nam jednolita, płynna konsystencja. Kubek przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce w celu wyrośnięcia zaczynu.

Na stolnice przesiewamy mąkę do , której dodajemy sól, żółtka, masło oraz mleko. Zarabiamy składniki a następnie dodajemy do powstałego ciasta wyrośnięte drożdże. Ponownie wyrabiamy jednolite, gładkie ciasto. Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy czystą ścierka by podwoiło swą objętość.
Następnie z ciasta formujemy wałek i dzielimy go na 18 równych części. Z każdej części formujemy średniej grubości placek. Uformowane placki układamy w dość dużych odstępach na blaszce do pieczenia. Przykrywamy je ponownie ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Na podrośnięte placuszki, na ich środek wykładamy fetę. Na fetę wykładamy zarumieniona cebulę.

Bułeczki pieczemy w 160-170 stopniach Celsjusza przez 20 minut - na jasnozłoty kolor ( piekarnik elektryczny).

Po upieczeniu bułeczki wykładamy z piekarnika i odstawiamy do przestygnięcia. Podajemy

Smacznego



Data publikacji: 03/05/2013


comments powered by Disqus