Budyniowy sernik

A o to podaje poniżej przepis na budyniowy sernik według przepisu mojej babci na ucieranym biszkoptowym spodzie.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną 20cm x27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ucierany biszkopt:
  • 2 całe , duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 150 g mąki krupczatki
  • 120 g margaryny
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Mąkę przesiewamy z sodą oczyszczoną.

Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy jajka i łączymy składniki. Następnie dodajemy mąkę oraz sodę i dobrze rozcieramy ze sobą składniki.

Surowy biszkopt przelewamy do formy prostokątnej.


Składniki na masę serowo- budyniową:
  • 1 kg białego sera ( z wiaderka)
  • 2 szklanki cukru pudru
  • 5 dużych jajek
  • 100 g masła
  • 3 opakowania budyni śmietankowych / waniliowych ( 3 x 40 g)
  • 1 cała duża cytryna
  • 5 łyżek rodzynek

Masło przekładamy do rondelka i na małym ogniu doprowadzamy do jego roztopienia. Roztopione masło odstawiamy do ostygnięcia.

Cytrynę sparzamy, suszymy i ścieramy jej skórkę na tarce do jarzyn.

Masę serową przekładamy do dużej miski i dodajemy do niej całe jajka- miksujemy. Następnie cukier - miksujemy. Do utartej masy dodajemy sypkie budynie, roztopione masło, sok z cytryny oraz skórkę i wszystko dokładnie łączymy ze sobą. Na sam koniec do masy serowej dodajemy rodzynki.


Lukier cytrynowy:
  • 300 g cukru kryształu
  • 1/2 łyżeczki octu
  • sok z 1/2 cytryny
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 szklanka ugotowanej, gorącej wody

Skórkę z cytryny dobrze sparzyć wrzątkiem.

Cukier wsypać do rondla i zalać do gorącą, gotującą się wodą. Włożyć do składników kawałki skórki z cytryny i ocet. Składniki gotować pod przykryciem (pod pokrywką) do nitki. Gdy syrop jest ugotowany rondel zdjąć z palnika i wyciągnąć skórkę z cytryny. Syrop przelać do miski kamionkowej , dodać do syropu sok z cytryny i ucierać pałka drewnianą tak długo aż zbieleje. Powstały lukier wylać na ciasto.


Dodatkowo:
  • 100 g skórki cytrynowej kandyzowanej
  • 1 pisak lukrowy - żółty

Wykonanie:

Ciasto ucierane biszkoptowe pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 15 minut. Po upływie podanego czasu na podpieczony biszkopt wylewamy masę serową. Ponownie zapiekamy ciasto w 160 stopniach Celsjusza ale przez 40-45 minut ( funkcja pieczenia piekarnika - tylko od góry). Podczas pieczenia nie otwieramy piekarnika by masa serowa nam nie opadła. Upieczone ciasto pozostawiamy w piekarniku do całkowitego przestygnięcia.

Zimne ciasto wyciągamy z piekarnika a następnie z blaszki i polewamy je obficie lukrem cytrynowym. Polane lukrem ciasto pozostawiamy na 20 minut. Po upływie podanego czasu ciasto dodatkowo zdobimy skórką kandyzowana cytrynową oraz pisakiem cukrowym - żółtym.

Podajemy.

Smacznego


Przydatne linki:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/lukier-cytrynowy


Data publikacji: 13/07/2013


comments powered by Disqus