Bożonarodzeniowe babeczki z makiem

Jak że proste w swoim składzie, wykonaniu i smaku ciasto kruche staje się niesamowicie smaczne i wykwintne gdy podamy je z domową masą makową w której zatopiliśmy multum bakalii. Już na sam widok cieknie ślinka......

Ocena:
1 5

Składniki na 24 sztuki.

Metalowe foremki należy natłuścić np. margaryną i lekko oprószyć mąką pszenną/tortową.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 3 szklanki mąki krupczatki
  • 300 g masła lub dobrej margaryny
  • 3 surowe żółtka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany (użyłam 18%)

Masło lub margarynę kroimy w kostkę.

Na stolnicę, za pomocą sitka przesiewamy mąkę krupczatkę. Do suchych składników dodajemy żółtka, cukier, kwaśna śmietanę oraz tłuszcz. Za pomocą noża siekamy składniki tak długo aż pojawia się nam duże granuli, wtedy odkładamy nóż i dłońmi szybko zarabiamy ciasto. Surowe ciasto formujemy w kule, szczelnie owijamy folią spożywczą i wkładamy na 2-3 godziny do lodówki.


Masa makowa:
  • 500 g suchego maku
  • 200 g cukru kryształu
  • 200 g miodu płynnego
  • 250 ml wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka smalcu
  • 5 surowych białek
  • 50 g drobno posiekanych orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • 50 g skórki z pomarańczy
  • 1 kieliszek rumu

Suchy mak należy zalać wrzącą wodą, zamieszać, przykryć pokrywką i odstawić na 12 godzin. Zaparzony mak należy odsączyć od wody i zmielić (w maszynce do mięsa)na drobnym sitku trzy razy.

Do rondla wlewamy wodę i dodajemy do niej cukier. Rondel wstawiamy na mały palnik. Z podanych składników gotujemy gęsty syrop. Gdy syrop będzie już gotowy dodajemy do niego miód i jeszcze chwile gotujemy (składniki maja się dobrze połączyć).

Na patelnie przekładamy smalec i masło a następnie roztapiamy tłuszcze. Do tłuszczu dodajemy przemielony mak, gorący syrop, alkohol oraz bakalie. Wszystko smażymy przez około 5-10 minut. Przesmażony mak odstawiamy do przestygnięcia.

Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę.

Ubitą pianę dodajemy do zimnego , przesmażonego maku i dokładnie łączymy.


Dodatkowo:
  • 1 surowe białko
  • 3-4 łyżki cukru pudru

Białko wlewamy do miski i lekko je podbijamy.


Wykonanie:

Po upłynięciu 2 godzin ciasto wykładamy z lodówki, odwijamy z folii i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na grubość 5 mm. Z płatu ciasta, za pomocą metalowej foremki wykrawamy 24 koła, a przy użyciu foremki w kształcie gwiazdki - wycinamy im środki - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Ponownie zarabiamy ciasto i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy płat ciasta o grubości 7 mm. Płat ciasta oprószamy mąką i zwijamy na wałek. Na miejscu gdzie odbiło się ciasto układamy foremki na które rozkładamy ciasto z wałka. Lekko dociskamy je dłonią i wycinamy je na kształt foremek.

Każdą babeczkę uzupełniamy farszem bakaliowo - makowym a następnie przykrywamy go przygotowanym wcześniej ciastem - zdjęcia pomocnicze powyżej. Brzegi i wierzch babeczki sklejamy za pomocą widelca.

Surowe babeczki tuż przed pieczeniem smarujemy z wierzchu białkiem. Babeczki pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 15 minut - na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu babeczki wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia w foremkach.

Tuż przed podaniem ostrożnie wykładamy je z foremek i oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego


Data publikacji: 16/12/2015


comments powered by Disqus