Biszkopty z kawą i śmietaną
Delikatne, ucierane biszkopty czekoladowe przełożone masą kawową, z dodatkiem śmietany kremówki i wiśnią - to idealny deser do kawy. A, że dość duże są to ciasteczka to idealnie na zastąpią kawałek ciasta.





Składniki na 35 sztuk ciastek.
Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej/ tortowej
- 400 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 3 surowe jajka (wielkość L)
- 4 łyżki mleka
- 50 g naturalnego kakao
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z naturalnym kakao i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.
Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy okręgi szerokie na 10 cm.
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.
Składniki na masę kawową:
- 3 całe, surowe jajka ( wielkość L)
- 200 g cukru kryształu
- 35 g kawy Inka
- 3 łyżki wrzącej wody
- 250 g miękkiego masła
- 1 kieliszek spirytusu lub wódki
Do szklanki wlać 3 łyżki wrzącej wody i rozpuścić w niej kawę. Odstawiamy do przestygnięcia.
Do miski wbijamy całe jajka, dodajemy do nich cukier. Miskę ze składnikami wstawiamy na garnek z gotującą się wodą (ale tak by miska nie dotykała wody). Jaja z cukrem ubijamy na parze przez 10-15 minut aż uzyskamy pulchną, jasnozłota masę. Masę jajeczną ściągamy z garnka i miskę zanurzamy w zimnej wodzie. W ten sposób studzimy i zagęszczamy masę (ciągle ubijamy).
Masło przekładamy do miski i ubijamy je na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy zimną masę jajeczną oraz alkoholi dokładnie wszystko łączymy.
Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego bez końcówki.
Dodatkowo:
- 600 ml śmietany kremówki 36$ do ciast i deserów
- 2 łyżki cukru pudru
- 35 sztuk wiśni kandyzowanych
- 4-5 łyżek kawy cappuccino
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy ją na sztywno. Do ubitej kremówki dodajemy cukier puder i jeszcze chwile miksujemy. Sztywną kremówkę przekładamy do worka cukierniczego, zakończonego końcówką w kształcie bardzo szerokiej gwiazdki i na czas przygotowywania ciasta wkładamy go do lodówki.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone biszkopty czekoladowe przekładamy masą kawową. Wierzch każdego przełożonego masa ciastka zdobimy rozetkami (śmietaną kremówką) oraz wiśnią kandyzowaną. Tuż przed podaniem ciasteczka oprószamy kawą cappuccino.
Ciasteczka przed podaniem schładzamy w lodówce około 3 godziny.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 14/03/2017
comments powered by Disqus