Biszkopty z dżemem i ryżem dmuchanym

Polecam proste w wykonaniu ale jak ,że smaczne biszkopty ucierane które przekładamy nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym, do tego lukier i ryz dmuchany. Efekt smakowy i wizualny ? idealny.

Ocena:
1 5

Składniki na 4-5 blach do pieczenia.

Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na ciasto:
  • 500 g mąki pszennej/ tortowej
  • 400 g cukru pudru
  • 125 g miękkiego masła
  • 3 surowe jajka (wielkość L)
  • 4 łyżki mleka
  • 40 g budyniu śmietankowego, sypkiego i bez dodatku cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.

Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, z sypkim budyniem i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.

Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy kwadraty (10 x 10 cm).

Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.

Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.


Składniki na dżem rabarbarowo-truskawkowy:
  • 500 g dojrzałych truskawek
  • 200 g dojrzałego rabarbaru
  • 100 g cukru kryształu

Owoce myjemy, osączamy na durszlaku, truskawką wycinamy ogonki. Owoce kroimy w małe kawałki, przekładamy je do rondla z podwójnym dnem i zasypujemy cukrem kryształem. Owoce powinny się gotować około 1 godziny na małym ogniu - od czasu do czasu mieszamy składniki by nie przywarły do dnia. Po tym czasie rondel ściągamy z palnika i pozostawiamy dżem do przestygnięcia.


Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
  • 250 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)

Do miski kamionkowej wsypujemy cukier puder i dodajemy kwaśna śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.


Dodatkowo:
  • 200 g dmuchanego ryżu

Wykonanie:

Połowę upieczonych, przestudzonych ciastek lukrujemy z wierzchu i posypujemy ryżem, po czym ponownie ryż lekko polewamy lukrem i ponownie posypujemy ryżem dmuchanym.

Na pozostałe biszkopciki wykładamy warstwę dżemu rabarbarowo- truskawkowego i przykrywamy go biszkoptem ozdobionym ryżem dmuchanym.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 15/05/2016


comments powered by Disqus