Biszkopty z dżemem i ryżem dmuchanym
Polecam proste w wykonaniu ale jak ,że smaczne biszkopty ucierane które przekładamy nadzieniem rabarbarowo-truskawkowym, do tego lukier i ryz dmuchany. Efekt smakowy i wizualny ? idealny.





Składniki na 4-5 blach do pieczenia.
Blachy do pieczenia należy natłuścić np. margaryną.
Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej/ tortowej
- 400 g cukru pudru
- 125 g miękkiego masła
- 3 surowe jajka (wielkość L)
- 4 łyżki mleka
- 40 g budyniu śmietankowego, sypkiego i bez dodatku cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przekładamy miękkie masło, dodajemy do niego cukier puder wraz z mlekiem i miksujemy / ucieramy tak długo aż uzyskamy jasnozłotą masę.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z sodą oczyszczoną, z sypkim budyniem i dodajemy do nich utarte składniki z miski oraz wbijamy całe jajka. Za pomocą noża siekamy je a następnie zarabiamy szybko dłońmi. Ciasto przekładamy do miski, przykrywamy ją szczelnie i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by ciasto stwardniało.
Następnie na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 4-5 mm i za pomocą foremki wycinamy kwadraty (10 x 10 cm).
Surowe ciasteczka układamy na blaszce do pieczenia, zachowując przy tym spory odstęp.
Ciastka pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez 8-10 minut , na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia. Przestudzone ściągamy z blachy.
Składniki na dżem rabarbarowo-truskawkowy:
- 500 g dojrzałych truskawek
- 200 g dojrzałego rabarbaru
- 100 g cukru kryształu
Owoce myjemy, osączamy na durszlaku, truskawką wycinamy ogonki. Owoce kroimy w małe kawałki, przekładamy je do rondla z podwójnym dnem i zasypujemy cukrem kryształem. Owoce powinny się gotować około 1 godziny na małym ogniu - od czasu do czasu mieszamy składniki by nie przywarły do dnia. Po tym czasie rondel ściągamy z palnika i pozostawiamy dżem do przestygnięcia.
Składniki na lukier śmietanowy na surowo:
- 250 g cukru pudru
- 2 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany (18%)
Do miski kamionkowej wsypujemy cukier puder i dodajemy kwaśna śmietanę. Za pomocą pałki drewnianej ucieramy składniki tak długo , aż pojawią się banieczki z powietrzem.
Dodatkowo:
- 200 g dmuchanego ryżu
Wykonanie:
Połowę upieczonych, przestudzonych ciastek lukrujemy z wierzchu i posypujemy ryżem, po czym ponownie ryż lekko polewamy lukrem i ponownie posypujemy ryżem dmuchanym.
Na pozostałe biszkopciki wykładamy warstwę dżemu rabarbarowo- truskawkowego i przykrywamy go biszkoptem ozdobionym ryżem dmuchanym.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 15/05/2016
comments powered by Disqus