Biszkoptowe ciasto ucierane

Poniżej podaje przepis na biszkoptowe ciasto ucierane czekoladowe lub też orzechowe.

Ocena:
1 5
Składniki na ciasto:
  • 100g margaryny
  • 1/2 szklanki cukru kryształu
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • 2 łyżki mielonych / startych orzechów włoskich lub migdałów lub 1 łyżka gorzkiego kakao

Wykonanie:

W rondelku, na małym ogniu roztapiamy margarynę. Roztopiony tłuszcz odstawiamy do przestygnięcia.

Mąki oraz proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy do nich cukier kryształ a następnie żółtka. Do masy jajecznej dodajemy zimną, roztopioną margarynę - nie przestajemy miksować. Dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia oraz otartą skórkę z cytryny. Za pomocą łyżki drewnianej delikatnie łączymy ze sobą składniki. Do powstałej masy dodajemy gorzkie kakao lub też mielone orzechy w zależności jaki chcemy uzyskać smak. Tak przygotowane masy przelewamy do wcześniej przygotowanej formy.

Uwaga: jeśli masa będzie za bardzo zbita, nie nadająca się do rozprowadzenia łyżką wystarczy zamoczyć dłonie w wodzie i palcami ją rozprowadzić.

Każde ciasto pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 15 minut. Gdy ciasto będzie odstawać od brzegów blaszki to będzie znaczyło to , że ciasto jest już upieczone.

Upieczone ciasta odstawiamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-z-bananami


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus