Biszkopt z musem truskawkowym i śmietanką
Proste a zarazem bardzo pyszne i efektowne ciasto z truskawkami. Polecam na niedzielny deser przy kawie siedząc w ogrodzie przy pięknej pogodzie.





Składniki na blachę 20 x 27 cm.
Blachę przed pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 2 x 3 surowe jaja (wielkość L)
- 2 x 3/4 szklanki mąki pszennej
- 2 x 1/2 szklanki cukru kryształu
- 2 x 1 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Do miski przesiewamy proszek do pieczenia z mąką pszenną.
Białka oddzielamy od żółtek.
Surowe białka ubijamy na sztywno. Do ubitych białek dodajemy stopniowo cukier kryształ. Gdy dobrze się nam połączą składniki dodajemy surowe żółtka i jeszcze chwilę łączymy składniki by uzyskać jednolitą, jasnozłotą masę. Do masy jajecznej wsypujemy przesiana mąkę z proszkiem i delikatnie, za pomocą trzepaczki lub łyżki, łączymy składniki.
Surowy biszkopt przelewamy do blaszki i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 25 minut, do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by przestygł.
Z podanych powyżej składników pieczemy jeszcze jeden biszkopt.
Składniki na mus truskawkowy:
- 2 x 600 g truskawek
- 2 x 150 ml wrzącej wody
- 2 x 1 opakowanie sypkiej galaretki o smaku truskawkowym (40 g)
W dwóch osobnych szklankach rozpuszczamy galaretki i pozostawiamy do lekkiego stężenia.
Pierwszą partię truskawek myjemy, osuszamy, wycinamy im końcówki i przekładamy do miski. za pomocą blendera miksujemy je na papkę. Do powstałego koktajlu dodajemy rozpuszczoną, lekko stężałą galaretkę i dokładnie łączymy składniki.
Tak samo postępujemy z drugą częścią truskawek (600 g truskawek).
Składniki na krem:
- 600 ml śmietany kremówki do ciast i deserów 36%
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 500 g serka maskarpone
- 3 łyżeczki żelatyny spożywczej
- 1/3 szklanki wrzącej wody
We wrzącej wodzie rozpuszczamy żelatynę spożywczą i pozostawiamy ją do przestygnięcia.
Do miski wlewamy śmietanę kremówkę i ubijamy na sztywno. Następnie dodajemy do niej stopniowo cukier puder na przemian z serkiem mascarpone i dokładnie łączymy składniki. Do powstałego kremu dodajemy lekko stężałą żelatynę i jeszcze chwile miksujemy.
Dodatkowo:
- 300 g truskawek
- 4-5 łyżek cukru pudru
Truskawki myjemy i osączamy z wody.
Wykonanie:
Blaszkę w której piekliśmy biszkopty wykładamy podwójnym papierem do pieczenia i na jej spód wkładamy biszkopt. Na biszkopt wykładamy równomiernie mus truskawkowy i na 30 minut wkładamy blaszkę do lodówki. Następnie po upływie podanego czasu wykładamy blachę z lodówki i na wierzch musu truskawkowego równomiernie rozkładamy krem śmietanowy i ponownie na 30 minut wkładamy blachę do lodówki. Po kolejnych 30 minutach wykładamy ciasto z lodówki i wykładamy na krem śmietanowy drugą warstwę musu truskawkowego. Ciasto ponownie wędruje do lodówki na 10 minut. Po czasie wykładamy ciasto i mus truskawkowy przykrywamy biszkoptem, który posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto na 2-3 godziny wędruje do lodówki (u mnie na całą noc).
Tuż przed podanie wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem a kawałki zdobimy truskawkami.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 10/06/2016
comments powered by Disqus