Biszkopt z budyniami czekoladowymi

Pyszny, szybki w wykonaniu i do tego czekoladowy - biszkopt.

Ocena:
1 5

Przepis na okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy 20 cm.

Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą lub mąką pszenną / tortową.

Piekarnik przed pieczeniem średnio należy nagrzać.


Składniki na biszkopt czekoladowy:
  • 2 opakowania sypkiego czekoladowego budyniu ( 2 x 40g)
  • 1 łyżka duża gorzkiego kakao
  • 4 łyżki mąki pszennej / tortowej
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 4 duże jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Wykonanie:

Do miski przesiewamy mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia.

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką, jednolitą, jasno -złotą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera przestawiamy na najmniejsze - do ubitych białek stopniowo dodajemy utarte żółtka. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą lub trzepaczkę. Do masy jajecznej dodajemy suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy ( w jednym kierunku). Powstały , surowy biszkopt wlewamy do tortownicy.

Biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 40 minut.

Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku by przestygł.


Poniżej podaje link do ciasta w którym wykorzystany został przepis na biszkopt:

ciasteczkowy-potwor.pl/tort-orzechowo-czekoladowo-smietankowy


Data publikacji: 11/05/2013


comments powered by Disqus