Biszkopt z budyniami czekoladowymi
Pyszny, szybki w wykonaniu i do tego czekoladowy - biszkopt.





Przepis na okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy 20 cm.
Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą lub mąką pszenną / tortową.
Piekarnik przed pieczeniem średnio należy nagrzać.
Składniki na biszkopt czekoladowy:
- 2 opakowania sypkiego czekoladowego budyniu ( 2 x 40g)
- 1 łyżka duża gorzkiego kakao
- 4 łyżki mąki pszennej / tortowej
- 4 łyżki cukru pudru
- 4 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Do miski przesiewamy mąkę, budynie oraz proszek do pieczenia.
Białka oddzielamy od żółtek.
Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką, jednolitą, jasno -złotą masę.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera przestawiamy na najmniejsze - do ubitych białek stopniowo dodajemy utarte żółtka. Po połączeniu się składników mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą lub trzepaczkę. Do masy jajecznej dodajemy suche, przesiane składniki i delikatnie mieszamy ( w jednym kierunku). Powstały , surowy biszkopt wlewamy do tortownicy.
Biszkopt pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 40 minut.
Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku by przestygł.
Poniżej podaje link do ciasta w którym wykorzystany został przepis na biszkopt:
ciasteczkowy-potwor.pl/tort-orzechowo-czekoladowo-smietankowy
Data publikacji: 11/05/2013
comments powered by Disqus