Biszkopt z białek i maku
Biszkopt nie tylko można wykonać z całych jajek ale też i z samych białek.





Blaszka prostokątna o wymiarach 20 cm x 40 cm.
Blaszkę prostokątną należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki białek (około 5 białek)
- 1/2 szklanki suchego maku
- 1/2 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 1/2 szklanki cukru kryształu
- 1/4 szklanki stopionej , zimnej margaryny ( 50 g)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonane:
Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Do ubitych białek , stopniowo dodajemy cukier i łączymy ze sobą składniki. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych. Nie przestajemy ubijać - do białek powoli wlewamy zimną margarynę, dodajemy mak a następnie mąkę i proszek.
Powstałą masę przelewamy do formy. Ciasto pieczemy w 150 stopniach Celsjusza przez około 20 minut - do tzw. suchego patyczka.
Upieczone ciasto, za pomocą czystej ścierki zwijamy, dłuższą stroną w rulon i odstawiamy do przestygnięcia.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/rolada-z-bialek
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus