Biszkopt ucierany z mlekiem
Biszkopt ucierany z dodatkiem mleka. Idealny do tortów.





Składniki na jeden biszkopt na dużą tortownicę.
Tortownicę należy natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
- 100 g miękkiej margaryny
- 3 duże jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3 łyżki mleka
Wykonanie:
Do miski przesiewamy make z proszkiem do pieczenia - dzięki temu przesuszymy i spulchnimy mąki.
Do osobnej miski przekładamy margarynę , dodajemy do niej cukier puder i składniki ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo, po jednym całym jajku - ucieramy. Następnie wlewamy mleko- ucieramy. Na sam koniec wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. składniki dokładnie ucieramy na jednolitą, gładką masę.
Masę przekładamy do okrągłej tortownicy. Za pomocą noża , który zamaczamy w wodzie , równomiernie rozkładamy surowy biszkopt w blaszce.
Surowe ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Letnie ciasto wyciągamy z piekarnika.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
[http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-samochod]http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-samochod](http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-samochod)
Data publikacji: 30/08/2013
comments powered by Disqus