Biszkopt ucierany z mlekiem

Biszkopt ucierany z dodatkiem mleka. Idealny do tortów.

Ocena:
1 5

Składniki na jeden biszkopt na dużą tortownicę.

Tortownicę należy natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:

  • 1 pełna szklanka mąki pszennej / tortowej
  • 100 g miękkiej margaryny
  • 3 duże jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka

Wykonanie:

Do miski przesiewamy make z proszkiem do pieczenia - dzięki temu przesuszymy i spulchnimy mąki.

Do osobnej miski przekładamy margarynę , dodajemy do niej cukier puder i składniki ucieramy na puch. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo, po jednym całym jajku - ucieramy. Następnie wlewamy mleko- ucieramy. Na sam koniec wsypujemy mąkę przesiana z proszkiem do pieczenia. składniki dokładnie ucieramy na jednolitą, gładką masę.

Masę przekładamy do okrągłej tortownicy. Za pomocą noża , który zamaczamy w wodzie , równomiernie rozkładamy surowy biszkopt w blaszce.

Surowe ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto pozostawiamy do przestygnięcia. Letnie ciasto wyciągamy z piekarnika.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

[http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-samochod]http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-samochod](http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-samochod)


Data publikacji: 30/08/2013


comments powered by Disqus