Biszkopt orzechowy na bułce tartej

Biszkopt w składzie którego mamy bułkę tartą.

Ocena:
1 5

Przepis na okrągłą blaszkę (tortownicę) o średnicy 20 cm.

Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć świeżą bułką tartą lub mąką pszenną / tortową.

Piekarnik przed pieczeniem średnio należy nagrzać.


Składniki na biszkopt orzechowy:
  • 2 jajka
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 4 łyżeczki mielonych/ startych orzechów laskowych ( orzechów włoskich)
  • 2 łyżki cukru pudru
  • otarta skórka z 1/2 cytryny

Białka oddzielamy od żółtek.

Do żółtek dodajemy cukier puder. Składniki ucieramy na gładką , jednolitą masę.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Obroty miksera zmniejszamy do najniższych - do białek wlewamy masę z utartych żółtek. Dokładnie łączymy składniki. Następnie dodajemy bułkę tartą , otartą skórkę z cytryny i orzechy. Wszystko dokładnie łączymy.

Surowe ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 30 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku do przestygnięcia. Zimny biszkopt wyciągamy z tortownicy,


Poniżej podaje link do ciasta w którym wykorzystany został przepis na biszkopt:

ciasteczkowy-potwor.pl/tort-orzechowo-czekoladowo-smietankowy


Data publikacji: 11/05/2013


comments powered by Disqus