Biszkopt orzechowy - migdałowy
Proponuję zrobić biszkopt z migdałami ale nie takimi zmielonymi na pył ale z drobnymi kawałeczkami.





Składniki na blaszkę okrągłą o średnicy 20 cm.
Blaszkę okrągłą należy natłuścić margaryną i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 4 łyżki cukru pudru
- 70 g mąki pszennej / tortowej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki wody
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 łyżki zmielonych migdałów
- szczypta soli
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik.
W misce przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę tortową oraz proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy po jednej łyżce wody. Łączymy ze sobą składniki. Do białek dodajemy szczyptę soli i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Ubite białka dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników. (Można wszystko zrobić mikserem ale wtedy biszkopt nie będzie taki wysoki - ja tak zrobiłam).
Surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut - do tzw suchego patyczka, na złoty kolor.
Po upieczeniu biszkopt obracamy do góry dnem, przykrywamy formą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-migdalowy-z-czekolada-i-smietanka
Data publikacji: 24/03/2013
comments powered by Disqus