Biszkopt orzechowy - migdałowy

Proponuję zrobić biszkopt z migdałami ale nie takimi zmielonymi na pył ale z drobnymi kawałeczkami.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę okrągłą o średnicy 20 cm.

Blaszkę okrągłą należy natłuścić margaryną i lekko oprószyć mąką pszenną / tortową.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 70 g mąki pszennej / tortowej
  • 70 g mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki wody
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki zmielonych migdałów
  • szczypta soli

Wykonanie:

Nagrzewamy piekarnik.

W misce przesiewamy ze sobą mąkę pszenną, mąkę tortową oraz proszek do pieczenia. Żółtka ucieramy z 3 łyżkami cukru pudru na jednolitą masę. Pod koniec ucierania dodajemy po jednej łyżce wody. Łączymy ze sobą składniki. Do białek dodajemy szczyptę soli i za pomocą miksera ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy łyżkę cukru pudru. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Ubite białka dodajemy do żółtek i delikatnie mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy suche składniki oraz zmielone migdały i delikatnie mieszamy do momentu połączenia się składników. (Można wszystko zrobić mikserem ale wtedy biszkopt nie będzie taki wysoki - ja tak zrobiłam).

Surowe ciasto przekładamy do wcześniej przygotowanej tortownicy. Pieczemy je w 180 stopniach Celsjusza przez około 25 minut - do tzw suchego patyczka, na złoty kolor.

Po upieczeniu biszkopt obracamy do góry dnem, przykrywamy formą i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/tort-migdalowy-z-czekolada-i-smietanka


Data publikacji: 24/03/2013


comments powered by Disqus