Biszkopt na budyniach czekoladowych II
Tu tylko rządzi sypki biszkopt :) ...





Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.
Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem biszkoptu lekko nagrzewamy piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 2 opakowania budyniów czekoladowych ( 2 x 40 g)
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo ( po łyżce) dodajemy cukier puder i ubijamy składniki. Następnie dodajemy żółtka - ucieramy. Gdy uzyskamy jasno - złotą konsystencję wyłączamy mikser i za pomocą łyżki drewnianej mieszamy masę jajeczna z sypkimi składnikami ( najlepiej po 1 łyżce dodawać połączonych mąk i mieszać).
Surowy biszkopty przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
http://ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-owocowo-jogurtowo-smietanowe
Data publikacji: 28/06/2013
comments powered by Disqus