Biszkopt na budyniach czekoladowych II

Tu tylko rządzi sypki biszkopt :) ...

Ocena:
1 5

Składniki na tortownicę o średnicy 20 cm.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem biszkoptu lekko nagrzewamy piekarnik.


Składniki na biszkopt:

  • 2 opakowania budyniów czekoladowych ( 2 x 40 g)
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Białka oddzielamy od żółtek.

Białka ubijamy na sztywną pianę. Do ubitych białek stopniowo ( po łyżce) dodajemy cukier puder i ubijamy składniki. Następnie dodajemy żółtka - ucieramy. Gdy uzyskamy jasno - złotą konsystencję wyłączamy mikser i za pomocą łyżki drewnianej mieszamy masę jajeczna z sypkimi składnikami ( najlepiej po 1 łyżce dodawać połączonych mąk i mieszać).

Surowy biszkopty przelewamy do tortownicy i pieczemy go w 150-160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu biszkopt zostawiamy w piekarniku do ostygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

http://ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-owocowo-jogurtowo-smietanowe


Data publikacji: 28/06/2013


comments powered by Disqus