Biszkopt makowy

Czasem wystarczy mała modyfikacja i powstaje coś dobrego.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o średnicy 20 cm ( mała tortownica).

Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.

Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.


Składniki na biszkopt makowy:
  • 1/2 szklanka białek ( 5 sztuk białek z dużych jajek)
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1/2 szklanki sypkiego maku
  • 50 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.

Masło przekładamy do niewielkiego rondelka i na bardzo małym ogniu je roztapiamy. Roztopione masło ściągamy z palnika.

Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder - ubijamy ( najlepiej dodawać po łyżce cukru i ubijać). Cały czas ubijamy tylko na średnich obrotach miksera - wlewamy masło. Po jego połączeniu się z pianą stopniowo dodajemy suchy mak - miksujemy. Następnie zamieniamy mikser na łyżkę drewnianą i za jej pomocą mieszamy dosypane suche składniki z pianą. Dobrze wymieszana masę przelewamy do tortownicy.

Surowe ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut - do tzw. suchego patyczka.

Po upieczeniu ciasto zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.


Link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-makowo-kokosowe-z-owocami


Data publikacji: 04/05/2013


comments powered by Disqus