Biszkopt makowy
Czasem wystarczy mała modyfikacja i powstaje coś dobrego.





Składniki na blaszkę o średnicy 20 cm ( mała tortownica).
Blaszkę należy dobrze natłuścić i oprószyć mąką pszenną / tortową.
Lekko nagrzewamy piekarnik przed pieczeniem.
Składniki na biszkopt makowy:
- 1/2 szklanka białek ( 5 sztuk białek z dużych jajek)
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1/2 szklanki sypkiego maku
- 50 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia.
Masło przekładamy do niewielkiego rondelka i na bardzo małym ogniu je roztapiamy. Roztopione masło ściągamy z palnika.
Białka wlewamy do miski i ubijamy je na sztywną piane. Do ubitych białek stopniowo dodajemy cukier puder - ubijamy ( najlepiej dodawać po łyżce cukru i ubijać). Cały czas ubijamy tylko na średnich obrotach miksera - wlewamy masło. Po jego połączeniu się z pianą stopniowo dodajemy suchy mak - miksujemy. Następnie zamieniamy mikser na łyżkę drewnianą i za jej pomocą mieszamy dosypane suche składniki z pianą. Dobrze wymieszana masę przelewamy do tortownicy.
Surowe ciasto pieczemy w 150-160 stopniach Celsjusza przez 30-35 minut - do tzw. suchego patyczka.
Po upieczeniu ciasto zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.
Link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/ciasto-makowo-kokosowe-z-owocami
Data publikacji: 04/05/2013
comments powered by Disqus