Biszkopt czekoladowy
A oto przepis na biszkopt a gorzkim kakaem.





Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blaszkę prostokątną przed każdym pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
- 2 łyżki gorzkiego kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Wykonanie:
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy ze sobą.
Żółtka oddzielamy od białek.
Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier- ubijamy. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku i łączymy składniki. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy przesiane sypkie składniki. Delikatnie mieszamy składniki w celu ich dokładnego połączenia się.
Powstałą masę przelewamy do prostokątnej blaszki. Surowy biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygnął.
Data publikacji: 22/03/2013
comments powered by Disqus