Biszkopt czekoladowy

A oto przepis na biszkopt a gorzkim kakaem.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blaszkę prostokątną przed każdym pieczeniem wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem należy nagrzać piekarnik.


Składniki na biszkopt:
  • 3 jajka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiewamy ze sobą.

Żółtka oddzielamy od białek.

Do białek dodajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier- ubijamy. Do sztywnych białek dodajemy stopniowo po jednym żółtku i łączymy składniki. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy jajecznej stopniowo dodajemy przesiane sypkie składniki. Delikatnie mieszamy składniki w celu ich dokładnego połączenia się.

Powstałą masę przelewamy do prostokątnej blaszki. Surowy biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt pozostawiamy w piekarniku by ostygnął.



Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus