Biszkopciki wyciskane z dżemem
Znów powracam do mych wiekowych, pokoleniowych ksiąg z wypiekami i znajduję tam nie banalne, pyszne przepisy... tym razem postanowiłam "powalczyć" i wykonać lekkie, puszyste, delikatne biszkopciki które przełożyłam domowym dżemem, który również sama zrobiłam :-). Oczywiście lekko udekorowałam je polewą czekoladową i migdałem. Idealne do herbaty, kawy czy szklanki mleka. Popołudnie już mamy z rodzinką zaplanowane :-) a później obowiązkowo rowery.





Składniki na 4 blachy do pieczenia.
Blachy wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzać piekarnik.
Składniki na biszkopciki:
- 10 jajek (wielkość L)
- 200 g mąki pszennej / tortowej
- 78 g cukru kryształu
- 200 g cukru pudru
Białka oddzielamy od żółtek.
Mąkę przesiewamy by ją napowietrzyć.
Białka ubijamy na sztywno (bez dodatku soli).
W osobnej misce - do żółtek dodajemy cukier kryształ i ucieramy tak długo aż cukier całkowicie się rozpuści a masa stanie się lśniąca, puszysta i jasnozłota. Bo masy delikatnie, szpatułką należy wmieszać ubite na sztywno białka i następnie dodajemy stopniowo przesiana mąkę. Wszystkie składniki delikatnie mieszamy.
Blachy wyłożone papierem do pieczenia posypujemy cukrem pudrem.
Gotową, surową masę przekładamy do worka cukierniczego i wyciskamy bezpośrednio na podsypaną cukrem pudrem blachę (krążki o tej samej wielkości, u mnie 5 cm krążki).
Surowe biszkopciki pieczemy w gorącym piekarniku (w temperaturze 150 stopni Celsjusza) przez 25-30 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół).
Po upieczeniu biszkopciki pozostawiamy w piekarniku by przestygły).
Dodatkowo:
- wielki słoik z ulubionym, domowym dżemem
- 100 g ciemnej czekolady
- 100 g śmietany kremówki do ciast i deserów 30-36%
- 250 g migdałów
Migdały zalewamy wrzącą wodą i pozostawiamy je na 5 minut a następnie ściągamy z nich skórkę.
Czekoladę siekamy na drobne kawałeczki.
Do rondelka wlewamy śmietanę, którą doprowadzamy do zagotowania. Następnie ściągamy ją z palnika i rozpuszczamy w niej połamaną czekoladę. Polewę czekoladową przekładamy do worka cukierniczego zakończonego końcówką nr 2.
Wykonanie:
Upieczone, przestudzone biszkopciki wykładamy z piekarnika i przekładamy domowym dżemem. Wierzch sklejonych ciasteczek zdobimy ślaczkiem czekoladowym i migdałem.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 06/09/2016
comments powered by Disqus