Biały biszkopt

Lekki, puszysty a do tego szybki w wykonaniu - o to przepis a biszkopt, który zawsze się udaje.

Ocena:
1 5

Składniki na blaszkę prostokątną o wymiarach 20 cm x27 cm.

Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy przed pieczeniem biszkopta.


Składniki na biszkopt:
  • 2 duże jajka
  • 3 łyżki kopiate cukru pudru
  • 2 łyżki kopiate mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Wykonanie:

Mąkę pszenną , ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiewamy ze sobą. Białka oddzielamy od żółtek. Do białek dajemy szczyptę soli i ubijamy je na sztywną pianę. Nie przestajemy ubijać / miksować - do ubitych białek dodajemy cukier puder a następnie żółtka i wodę. Mikser zamieniamy na łyżkę drewnianą. Do masy dodajemy suche produkty. Składniki delikatnie łączymy ze sobą.

Masę przekładamy do blaszki do pieczenia.

Biszkopt pieczemy w 170 stopniach Celsjusza przez 15 minut - do tzw. suchego patyczka.

Upieczone ciasto odkładamy do przestygnięcia.


Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:

www.ciasteczkowy-potwor.pl/pomaranczowa-pokusa


Data publikacji: 22/03/2013


comments powered by Disqus