Białkowiec z masą, owocami i galaretką

Co zrobić z nadmiarem surowych białek, których wiecznie nie będziemy przetrzymywać w zamrażalniku? .... - no to podaje prosty, szybki, pyszny sposób na ich wykorzystanie.

Ocena:
1 5

Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 27 cm.

Blachę prostokątną wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.


Składniki na białkowca z makiem:
  • 2 szklanki surowych białek
  • 2 szklanki cukru kryształu
  • 2 szklanki mąki pszennej / tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g stopionej margaryny
  • 2 szklanki suchego maku
  • 2 łyżeczki aromatu migdałowego
  • szczypta soli

Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia.

Do drugiej miski wlewamy białka dodajemy do nich szczyptę soli i ubijamy na sztywną pianę. Gdy już mamy ubitą na sztywno pianę- zmniejszamy do najniższych obroty miksera, nie wyłączamy go- i powoli, stopniowo wsypujemy cukier. Do dobrze ubitych białek z cukrem wlewamy stopioną, przestudzoną margarynę oraz aromat migdałowy (miksujemy), następnie wsypujemy suchy mak i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dokładnie łączymy składniki.

Surowe ciasto z białek przekładamy do prostokątnej formy i pieczemy je w 150 stopniach Celsjusza przez 35-40 minut , do tzw. suchego patyczka (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Upieczonego białkowca wykładamy z piekarnika i pozostawiamy do przestygnięcia.


Składniki na masę:
  • 300 g miękkiego masła
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru ( 2 x 40g)
  • 5 łyżek cukru kryształu
  • 700 ml mleka
  • 1 kieliszek wódki

Do garnuszka wlewamy 200 ml mleka i dodajemy do niego dwa opakowania budyniu i cukier. Składniki dokładnie łączymy ze sobą. Do rondla nalewamy 500 ml mleka i doprowadzamy do jego zagotowania. Do gotującego się mleka dodajemy surową masę. Powstały budyń gotujemy na bardzo małym ogniu przez około 5 minut cały czas mieszając go by nie przywarł do spodu naczynia. Po ugotowaniu przykrywamy go folią i odstawiamy do przestygnięcia.

W makutrze ucieramy na puch masło. Do utartego tłuszczu dodajemy stopniowo zimny budyń , alkohol i rozcieramy. Gotową masę wkładamy do lodówki.


Do ozdoby:
  • 8 sztuk mandarynek
  • 2 opakowania sypkiej pomarańczowej galaretki
  • 700 ml wrzącej wody

Do rondla wlewamy wrzątek i rozpuszczamy w nim sypką galaretkę. Rozpuszczona galaretkę pozostawiamy do lekkiego, ale nie całkowitego stężenia.

Mandarynki obieramy ze skórki i rozdzielamy.


Dodatkowo:
  • 9-10 dużych łyżek marmolady pomarańczowej lub brzoskwiniowej

Wykonanie:

Upieczony, przestudzony biszkopt z białek przecinamy poziomo na pół ( lub 1/3 do 2/3).

Prostokątną formę wykładamy ponownie papierem do pieczenia. Do formy wkładamy połówkę ciasta. Na ciasto wykładamy 3 łyżki marmolady , którą równo rozkładamy na cieście. Następnie wykładamy połowę masy ( równo ją rozsmarowujemy), którą przykrywamy drugą połówką białkowca, uprzednio obustronnie posmarowanego marmoladą. Na ciasto wykładamy równo pozostałą część masy, a na niej mandarynki. Owoce zalewamy lekko stężałą galaretką. Tak przygotowane ciasto wkładamy na 12 godzin ( na cała noc) do lodówki by galaretka nam dobrze stężała. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 07/03/2014


comments powered by Disqus