Biała masa cukrowa

Aby nasze ciasta, torty czy też ciasteczka były ciekawe proponuje zrobić do nich cukrowe ozdoby. Poniżej podaję szybki, pyszny przepis na masę cukrową.

Ocena:
1 5
Składniki na masę cukrową:
  • 1/6 szklanki gorącej wody
  • 1 i 1/2 łyżeczki żelatyny spożywczej ( sypkiej)
  • 2 łyżeczki glukozy
  • 400 g cukru pudru

Wykonanie:

W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę z glukozą.

Do miski przesypujemy cukier puder i wlewamy do niego rozpuszczona żelatynę z glukozą. za pomocą łyżki łączymy składniki. Powstała masa powinna mieć elastyczna konsystencję. Jeśli masa cukrowa nie jest za mało elastyczna i klei się do rąk dosypujemy jeszcze trochę cukru pudru. Gotową masę wkładamy do woreczka śniadaniowego by nam nie stwardniała.


Poniżej link w którym zastosowałam powyższy przepis:

http://www.ciasteczkowy-potwor.pl/babeczki-balwanki


Data publikacji: 19/11/2013


comments powered by Disqus