Bezy

Pyszne, lekkie a do tego lekko ciągnące się bezy.

Ocena:
1 5

Składniki na 2 blaszki do pieczenia.

Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.

Bardzo lekko nagrzewamy piekarnik ( 30 stopni Celsjusza).


Składniki:
  • 2 białka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Wykonanie:

Białka wlewamy do miski i za pomocą miksera ubijamy na sztywną piane. Do ubitych białek dodajemy stopniowo po jednej, płaskiej łyżce cukru pudru i ubijamy około 2-3 minuty. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 2-3 minuty składniki. Gdy całkowicie połączymy cukier z białkami dodajemy sok z cytryny - miksujemy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.

Na papier do pieczenia wyciskamy krople masy.

Surowe bezy suszymy nie pieczemy w 30-40 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Po wysuszeniu pozostawiamy bezy do przestygnięcia. Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 29/03/2014


comments powered by Disqus