Bezy
Pyszne, lekkie a do tego lekko ciągnące się bezy.





Składniki na 2 blaszki do pieczenia.
Blaszki wykładamy papierem do pieczenia.
Bardzo lekko nagrzewamy piekarnik ( 30 stopni Celsjusza).
Składniki:
- 2 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Wykonanie:
Białka wlewamy do miski i za pomocą miksera ubijamy na sztywną piane. Do ubitych białek dodajemy stopniowo po jednej, płaskiej łyżce cukru pudru i ubijamy około 2-3 minuty. Po każdej dodanej porcji cukru ubijamy 2-3 minuty składniki. Gdy całkowicie połączymy cukier z białkami dodajemy sok z cytryny - miksujemy. Gotową masę przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego końcówką w kształcie gwiazdki.
Na papier do pieczenia wyciskamy krople masy.
Surowe bezy suszymy nie pieczemy w 30-40 stopniach Celsjusza przez 30-40 minut. Po wysuszeniu pozostawiamy bezy do przestygnięcia. Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 29/03/2014
comments powered by Disqus