Beza kokosowa I
Beza z białek i cukru nie musi być nudna. Może być kokosowa :) .
Ocena:





Składniki na bezę kokosową:
- 3 białka
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 150 g wiórek kokosowych
- 1 płaska łyżka maki ziemniaczanej
Wykonanie:
Białka przekładamy do miski i ubijamy je na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier puder i mąkę. Gdy składniki dobrze się połączą wsypujemy wiórki kokosowe i za pomocą łyżki drewnianej delikatnie mieszamy składniki. Dobrze połączone produkty przekładamy do prostokątnej blaszki.
Lekko nagrzewamy piekarnik.
Beze kokosową pieczemy w 130-140 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut . Aby beza się nam nie przypaliła z góry przykrywamy blaszkę płatem papieru do pieczenia. Po upieczeniu beze zostawiamy do przestygnięcia w piekarniku.
Poniżej podaję link w którym został wykorzystany powyższy przepis:
ciasteczkowy-potwor.pl/sezamowiec
Data publikacji: 20/04/2013
comments powered by Disqus