Batoniki z kajmakiem, czekoladą i kamyczkami

A dziś takie batoniki -kruche, kajmakowe, czekoladowe, z orzeszkami (kamyczkami). I uśmiech na buzi dziecka :-).

Ocena:
1 5

Składniki na 17 sztuk batoników.

Blachy wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki na kruche ciasto:
  • 175 g mąki krupczatki
  • 100 g cukru pudru
  • 90 g zimnego masła
  • 1 całe jajko
  • 1 żółtko

Na stolnicę przesiewamy mąkę i dodajemy do niej zimne masło, cukier puder, jajko i żółtko. Za pomocą noża siekamy składniki w drobne grudki. Następnie odkładamy nóż i szybko dłońmi zarabiamy gładkie, jednolite ciasto. Ciasto wkładamy na 1 godzinę do lodówki.

Po godzinie wykładamy ciasto z lodówki i na lekko oprószonej mąką stolnicy wałkujemy je na płat o grubość 3-4 mm. Za pomocą foremki wycinamy prostokąty o wymiarach 10x5 cm.

Surowe ciastka układamy na blaszce do pieczenia i pieczemy je w 180-190 stopniach Celsjusza przez 10-12 minut, na złoty kolor (piekarnik elektryczny, funkcja termoobieg). Po upieczeniu ciastka wykładamy z piekarnika i pozostawiamy na blaszce by przestygły.


Dodatkowo:
  • 250 g masy kajmakowej
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki mleka
  • 130 g orzeszków typu kamyczki

Masę kajmakową w puszce przekłądamy do worka cukierniczego zakończonego okrągła końcówką.

Czekoladę siekamy w bardzo drobne kawałeczki. Do rondelka przekłądamy mleko, masło i posiekaną czekoladę. Rondel wstawiamy na najmniejszym palniku i na bardzo małym ogniu doprowadzamy ro rozpuszczania i połączenia się składników. Powstałą polewę czekoladową ściągamy z palnika.


Wykonanie:

Na połowę upieczonych i przestudzonych ciasteczek wyciskamy warstwę masy kajmakowej i przykrywamy ciastkami. Złożone ciasteczka układamy na kratce, polewamy z wierzchu polewą czekoladową i zdobimy kamyczkami. Ciasteczka wkładamy na 1-2 godzin do lodówki by masa kajmakowa dobrze skleiła ciastka i czekolada prawidłowo zastygła na batonikach.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 10/08/2014


comments powered by Disqus