Batoniki musli z popikiem
Z owego przepisu wychodzą pyszne batoniki, idealne na drugie śniadanie do szkoły czy też pracy. Baza do nich będzie również stanowić świetne musli do jogurtu naturalnego. Polecam.





Składniki na ciasto o wymiarach 20 cm x 27 cm.
Blachę prostokątną oraz blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Przed pieczeniem średnio nagrzewamy.
Składniki:
- 1 szklanka popiku
- 1 szklanka płatków kukurydzianych
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka preparowanego ryżu
- 1/3 szklanki rodzynek
- 1/3 szklanki suszonej żurawiny
- 1/3 owoców Goji
- 1 szklanka orzechów w tym migdałów orzechów laskowych, włoskich, pestek dyni i ziaren sezamu
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 150 g miodu
- 100 g masła orzechowego
- 100 ml oleju kokosowego
- 400 g masy kajmakowej
Składniki na polewę czekoladową:
- 200 g ciemnej czekolady
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Ciemną czekoladę siekamy drobno, przekładamy ją do miseczki np. metalowej, którą umieszczamy we wrzącej wody-rozpuszczamy. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy oliwę z oliwek i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.
Wykonanie:
Do garnka przekładamy masło orzechowe, miód i olej kokosowy i umieszczamy go na średnim ogniu, podgrzewamy aż składniki się połączą.
W dużej misce mieszamy wszystkie suche składniki- popik, płatki owsiane, ryż preparowany, bakalie, cynamon. Do wymieszanych składników przelewamy z rondelka rozpuszczony miód, olej kokosowy i masło orzechowe. Składniki dokładnie łączymy ze sobą.
Powstałą masę (bez ładu i składu) przekładamy na blachę do pieczenia (tą z piekarnika) i pieczemy w 160 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia termoobieg). Po upieczeniu masę wykładamy z piekarnika i studzimy.
Przestudzone musli przekładamy do miski, dodajemy masę kajmakową i łączymy składniki. Powstałą masę przekładamy do prostokątnej formy rozkładając równomiernie. Na wierzch wylewamy polewę czekoladową.
Tak przygotowane składniki umieszczamy w lodówce na 3 godziny (ja pozostawiłam na całą noc).
Zastygnięta masę tniemy na prostokąty o wymiarach 15 cm x 4,5 cm.
Podajemy.
Smacznego
Data publikacji: 18/09/2016
comments powered by Disqus