Bardzo puszyste bułki

Jak sama nazwa mówi są to bardzo puszyste bułki które podane z domowym dżemem i kakao idealnie w komponują się w śniadanie.

Ocena:
1 5

Składniki na 15 sztuk.

Formę 20 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia.

Przed pieczeniem mocno nagrzewamy piekarnik.


Składniki:
  • 250 ml letniego mleka
  • 680 g mąki pszennej
  • 25 g świeżych drożdży
  • 110 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 1,5 łyżki cukru kryształu
  • 2 jajka (wielkość M)
  • 1 łyżeczka soli

Dodatkowo:
  • 1 surowe jajko
  • 1 łyżka mleka

Do niewielkiej miseczki wbijamy jajko, wlewamy mleko i lekko podbijamy widelcem składniki.


Wykonanie:

Do wysokiego kubka wlewamy 1/4 szklanki letniego mleka , do którego dodajemy rozdrobnione drożdże , płaska łyżeczkę cukru i 2 łyżki mąki. Składniki łączymy ze sobą na jednolitą masę. Powstały zaczyn przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Zaczyn powinien podwoić swoja objętość.

Do szerokiej, wysokiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy pozostałe mleko, rozpuszczone masło,surowe jajka, wyrośnięte drożdże i sól. Wyrabiamy ciasto tak długo aż odklei się nam od ręki (ja wyrabiałam je 10 minut). Wyrobione ciasto wkładamy do miski i przykrywamy suchą, czysta ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce by podwoiło są objętość.

Gdy ciasto wyrośnie, wykładamy je z miski i na lekko oprószonej mąką stolnicy chwile zarabiamy a następnie formujemy w wałek który dzielimy na 15 równych części. Każdą część formujemy w kulę którą układamy na wcześniej przygotowanej blaszce, z zachowaniem odstępu między nimi - zdjęcia pomocnicze powyżej.

Surowe bułeczki pozostawiamy na około 30 minut w ciepłym miejscu by podrosły.

Tuż przed pieczeniem każdą bułeczkę smarujemy roztrzepanym jajem z mlekiem i pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez 20-25 minut, aż ciasto ładnie się nam zarumieni (piekarnik elektryczny, funkcja pieczenia góra-dół). Po upieczeniu pieczywo wykładamy z piekarnika i pozostawiamy je do lekkiego przestygnięcia.

Podajemy.

Smacznego


Data publikacji: 06/03/2018


comments powered by Disqus